CG državljanin u karantinu na kruzeru, ne zna se još da li ima koronavirus

CG državljanin u karantinu na kruzeru, ne zna se još da li ima koronavirus

Crnogorski državljanin nalazi se u karantinu, na kruzeru Royal Princess, zbog sumnje da ima koronavirus, potvrđeno je Standardu u Institutu za javno zdravlje.

Procedura o razmjeni informacija je odmah ispoštovana, te je Ministarstvo zdravlja obaviješteno da se na kruzeru nalazi i jedan crnogorski državljanin.

“Nacionalni fokal-point Crne Gore za Međunarodni zdravstveni pravilnik (IHR) je putem ustaljene i definisane procedure razmjene informacija na globalnom nivou o javnozdravstvenim događajima od većeg značaja tokom jučerašnjeg dana (05. Februara) dobio informaciju da se na brodu Royal Princess koji je 04. februara stavljen u karantin u japanskoj luci Jokohama nalazi i jedan državljanin Crne Gore”, kazali su za Standard u Institutu za javno zdravlje, dodajući da je shodno proceduri informacija proslijeđena Ministarstvu zdravlja Crne Gore.

Međutim, testiranje crnogorskog državljanina, kao i većine putnika pomenutog kruzera, nije završeno, te se još uvijek ne zna da li je on zaražen novim virusom.

“Prema najnovijim podacima od 06. februara, testiranje je završeno kod ukupno 102 putika i člana posade od kojih je 20 pozitivno na 2019-nCoV a među njima nije pomenuti crnogorski državljanin”, objasnili su za Standard u Institutu za javno zdravlje.

Rezultati analiza, dodaju u IZJCG, se čekaju za još 135 putika i članova posade koji imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa inicijalnim pacijentom koji je napustio brod 25. januara u luci Hong Kong.

Među potvrđenim slučajevima su državljani: Japana 7, Hong Konga 3, SADa 3, Australije 2, Kanade 2, Novog Zelanda 1, Tajvana 1 i Filipina 1.

“Svi su transportovani u bolnice na kopnu koje su određene za ovakve slučajeve”, dodaju u Institutu.

Podsjećanja radi, Ministarstvo zdravlja Japana je saopštilo da se na pomenutom kruzeru nalazi ukupno 3.711 putnika i članova posade, od čega je desetak osoba od 50 do 80 godina pozitivno na korona virus.

Odlukom japanskih nadležnih organa brod će biti u karantinu narednih 14 dana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.