Zašto prva palačinka rijetko uspije? Pogledajte nekoliko trikova koji bi to promijenili
Ilustracija

Zašto prva palačinka rijetko uspije? Pogledajte nekoliko trikova koji bi to promijenili

Nepisano je pravilo da prva palačinka ne ispadne dobro kao ostale. Ovo priznaju i profesionalni kuvari, ali otkrivaju nekoliko trikova koji bi mogli da pomognu da se to izbjegne.

S obzirom na to da i kulinarski stručnjaci kažu da prva palačinka rijetko uspije, kako bi onda amateri mogli da izbjegnu ovaj problem? Naravno, najlakše je pomiriti se s činjenicom da će prva jednostavno biti zgužvana i pojedena usput dok se peku ostale. S druge strane, postoji i nekoliko trikova koji bi mogli da pomognu da se to ni ne dogodi.

Kuvarica Henrijeta Inman iz Londona, specijalizovana za poslastice, kaže da nije upoznata s fizikom koja objašnjava čitav proces, ali zna da je tajna u dobro umiješanoj smjesi, tiganju koji se navikao na tu smjesu i dobrom zagrijevanju.

"Smjesu ne treba predugo miješati, ali svi sastojci moraju biti sjedinjeni. Uvijek koristite isti tiganj za pečenje palačinki, dobro ga zagrijte i počnite", rekla je Henrijeta Inman za Gardijan.

Ugostitelj i kritičar Bil Grejndžer kaže da tijesto za palačinke ne treba previše miješati.

"Ako i ostane koja grudvica brašna u smjesi, ne paničite, to je dobar znak. Palačinka će biti nježnija, neće biti gumena", objašnjava on.

Savjetuje i da smjesa odstoji neko vrijeme prije pečenja. "Pustite neka stoji dvadesetak minuta, da se gluten opusti. Što duže miješate smjesu, to duže treba da odstoji."

Naravno, veliku ulogu igra i tiganj.

"Stavite tiganj na umjereno jaku vatru da se zagrije prije nego što dodate masnoću. Neka se tiganj dobro i ravnomjerno zagrije. Zamastite cijelu površinu puterom, a onda višak uklonite kuhinjskom salvetom, ali ne previše. Masnoće mora biti. U restoranima se tiganji toliko mnogo koriste da su uvijek dobro namašćeni, a to kod kuće često nije slučaj", kaže Grejndžer.

Pečenje palačinki je na kraju, kao i sve drugo, vještina koju treba vježbati.

"Stvar je prakse i nekoliko propalih pokušaja. To se događa svima i zove se iskustvo", napominje Henrijeta Inman.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.