Bijela boja automobila i dalje najpopularnija
Foto: Ilustracija

Bijela boja automobila i dalje najpopularnija

Kupci u svijetu i dalje najčešće biraju bijelu boju automobila, ali Evropljani će nerijetko "posegnuti" i za sivim, plavim, a u poslednje vrijeme i za autom bež boje, glavni su rezultati BASF izvještaja o bojama za završne automobilske premaze za 2019. godinu

Izvještaj predstavlja, inače, analizu podataka Sektora premaza BASF koja se temelji na globalnoj proizvodnji automobila i primjeni boja za lična vozila u 2019. godini.

Analiza tako pokazuje da je oko 39 odsto svih automobila lani proizvedenih u svijetu bilo bijele boje. No, iza te brojke krije se zanimljiv pomak: iako je bijela najpopularnija boja, postoje bitne razlike u regionalnoj distribuciji - dok je u regionu Azija i Pacifik gotovo svaki drugi automobil bio bijeli, u Sjevernoj Americi i regionu EMEA (kojoj pripada i Evropa) to je bio tek svaki treći.

Sledeće po popularnosti ostale su ahromatske boje – crna, siva i srebrna. One zajedno pokrivaju takođe 39 odsto svih automobila koji su sišli s proizvodnih traka u 2019. godini. U 2019. godini 22 odsto svih novih vozila u svijetu bilo je obojeno hromatskim bojama. Oko devet odsto svih vozila bilo je plavo, a sedam odsto crveno.

Subkompaktna i ostala mala vozila češće su živih boja. Osim plave i crvene, počinju se pojavljivati smeđa i bež, naročito u Evropi, Srednjem istoku i Africi (EMEA).

S udjelom od 77 odsto ahromatske boje još uvijek dominiraju na ulicama u regionu EMEA, iako se udio automobila bijele boje, koja je još uvijek sveukupno najpopularnija boja, neznatno smanjio.

Dok se popularnost srebrne takođe smanjuje, siva nastavlja put prema uspjehu, s udjelom na tržištu od 20 odsto.

Hromatski segment neznatno raste tako da je gotovo svaki četvrti automobil u Evropi bio obojen hromatskom bojom. Unutar tog segmenta plava je još uvijek na čelu, s udjelom od 11 odsto, a sa oko 160 različitih nijansi prednjači i u raznolikosti. S udjelom od dva odsto prvi se put ističe bež boja.

Većina vozila u regionu Azija i Pacifik ahromatske je boje, one i dalje imaju udio od 77 odsto. Gotovo svaki drugi automobil i dalje je bijeli, s udjelom od 49 odsto, što je najveći udio u svim regionima.

"Plavo i bijelo odražavaju sliku čistog, jednostavnog i održivog dizajna. Siva ima važnu ulogu kod električnih vozila, s jedinstvenim efektima kao što su neprozirne i svilenkaste boje, koje naglašavaju futurističku sliku novih tehnologija utemeljenih na internetu, uključujući automobile za zajedničko korišćenje i autonomne automobile. Novi električni automobili u automobilsku industriju unose nove vrednosti i dizajn boja", istakla je Čiharu Matsuhara, šefica dizajna za Aziju i Pacifik.

Bijela je i dalje omiljena boja među južnoameričkim potrošačima, zauzimajući tržišni udio od 39 odsto. Taj trend traje već godinama. Među hromatskim bojama crvena i dalje osvaja srca Južnoamerikanaca, s tržišnim udjelom od osam odsto, a slijede je plava i bež.

Hina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.