Dragan Koprivica

Koprivica ocijenio

"U dijalog vlasti i opozicije da se uključi EU"

Ponašanje političkih elita u prethodne tri godine nam govori da pitanje povećanja povjerenja u izbore za njih nije bila prioritetna tema, ocjenio je Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Kako je naglasio, kako su za ove teme u demokratskim društvima neophodni politički dogovori i učešće svih važnih aktera, političku odgovornost snose svi, proporcionalno svojoj političkoj snazi.

"Prethodni parlamentarni izbori su bili u oktobru 2016, a tek se nešto konkretnije pokušalo uraditi krajem 2018. i u toku 2019. godine. Ispostavilo se da je taj pokušaj u sebi imao makar dvije konstrukcione greške; prvu, jer ga je vodila Skupština, institucija koja, nažalost, u ovom momentu nema političku snagu da dovede do pozitivnog ishoda, i drugu da u njemu nikad nije učestvovala kompletna opozicija. I jedna i druga 'greška' nam govori da su političke elite imale važnijih pitanja u ovom periodu. Krah ovog pristupa znači da smo kao društvo nezreli i nesposobni da na demokratski način rješavamo komplikovane probleme. Pardoksalno, umjesto da sazrijevamo, da napredujemo, mi u ovom smislu svakodnevno nazadujemo i postajemo sve veća politička provincija", kazao je Koprivica.

Kako je dodao, naknadni pokušaj vladajućih stranaka da jednostranom promjenom zakona za koje nije potrebna dvotrećinska većina profitiraju kod međunarodne zajednice nema suštinski politički značaj, jer ne vodi povećanju povjerenja u izborni proces.

To će, kako je ocijenio, ostati samo politički trik.

"Iako sada izgleda veoma daleko, jedino rješenje je u otpočinjanju razgovora na top političkom nivou vlasti i opozicije, uz jasnu i oročenu agendu i aktivno učešće EU. To je jedini način da se, improvizacijom, pokuša napraviti makar neki korak naprijed koji bi prevenirao novi četvorogodišnji ciklus političke nestabilnosti, bojkota, nekonstruktivnosti, protesta ili ozbiljnijih sukoba", zaključio je Koprivica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.