Bregu: Broj radno sposobnog stanovništva na Z. Balkanu smanjen za više od 400.000 u proteklih 5 godina
Foto:RCC

Odliv kvalifikovanih kadrova izazov decenije

Bregu: Broj radno sposobnog stanovništva na Z. Balkanu smanjen za više od 400.000 u proteklih 5 godina

Odliv kvalifikovanih kadrova je najveći izazov u ovoj deceniji - broj radno sposobnog stanovništva na Zapadnom Balkanu smanjen je za više od 400.000 u proteklih 5 godina, istakla je Majlinda Bregu, Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) na predstavljanju druge faze RCC-ovog projekta Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja (ESAP 2), danas u Sarajevu.

Regionalna konferencija "Zapošljavanje - nijanse sive na Zapadnom Balkanu: Regionalne perspektive o otvaranju većeg broja boljih radnih mjesta” obilježava početak druge faze projekta RCC-a “Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja" - ESAP 2

 "U proteklih sedam godina, otvoreno je više od 700.000 novih radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti u cijeloj regiji smanjena je sa 23% na oko 16%. Kažu da plima podiže sve brodove, i male i velike. Međutim, nisu svi osjetili prednosti ovih ekonomskih i poboljšanja na tržištu rada u protekloj deceniji," rekla je Bregu.

  "Na primjer, samo 4,3% novootvorenih radnih mjesta popunile su osobe mlađe od 24 godine, a vrlo često im treba i do dvije godine da pronađu prvo zaposlenje. 1 od 4 mlade osobe nije zaposlena, niti je obuhvaćena obrazovanjem ili obukama; skoro polovina radno sposobnih žena nije na tržištu rada, dok je kod muškaraca ta brojka jedan od četiri," dodala je Bregu ističući ozbiljne demografske izazove sa kojima se regija suočava.

“Ukupan broj radno sposobnog stanovništva na Zapadnom Balkanu smanjen je za preko 400.000 osoba u proteklih 5 godina. Negativan prirodni priraštaj stanovništva nije jedini faktor koji tome doprinosi. Odliv kvalifikovanih kadrova  je najveći izazov u ovoj novoj deceniji koji bi trebao diktirati aktuelni i budući program politika naših ekonomija. Još jedna važna bojazan odnosi se na neusklađenost između vještina koje vam pruža obrazovni sistem i potražnje na tržištu rada. Potrebno je radikalno promijeniti sistem obrazovanja i preispitati konvencionalni način razmišljanja da se obrazovanje odnosi na sticanje znanja, i posmatrati ga kao nešto što primarno nosi ekonomsku vrijednost", vjeruje Bregu. 

ESAP 2 će, nadovezujući se na rezultate ESAP-a 1, nastaviti da radi sa ministarstvima rada, službama za zapošljavanje i drugim partnerima na unapređenju politika i mjera zapošljavanja i učenju od njihovih evropskih kolega o tome koje mjere i politike najbolje funkcionišu za otvaranje dodatnih i boljih radnih mjesta, posebno se fokusirajući na neformalno zapošljavanje i njegovo pretvaranje u formalno, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju.

"Prema navodima Svjetske banke, skoro polovina (49,2 %) firmi u regiji takmiči se sa neformalnim firmama. Stopa neformalnog zapošljavanja u regiji kreće se od 18 do 30%, ali je ovaj broj mnogo značajniji ako se posmatra kroz prizmu života zaposlenih koji su lišeni dostojanstvenih radnih prava i uslova. Jednostavno rečeno, cilj ESAP-a 2 je da učini da ove brojke rade u korist zaposlenih, njihovih poslodavaca, društava i ekonomije u cjelini," zaključila je Bregu.

Pored Generalne sekretarke Bregu, konferenciju su otvorili i Markus Pilgrim, direktor Međunarodne organizacije rada (ILO) za centralnu i istočnu Evropu, partnera RCC-a u projektima ESAP 1 i 2, te ambasador Johan Satler, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini. Oni su naglasili  važnost ovog projekta za regiju jer je pomogao u promovisanju zapošljavanja i mnogih srodnih i složenih tema kao što je pristup pravdi za sve putem alternativnog rješavanja radnih sporova, kao i značaja socijalnog dijaloga kroz regionalnu saradnju, koji se pokazao efikasnijim načinom za rješavanje ovih složenih pitanja od bavljenja njima na individualnom, nacionalnom nivou. 

Na Konferenciji su se okupili ministri rada i socijalnih pitanja iz regiona, predstavnici javnih službi za zapošljavanje, civilnog društva i akademske zajednice, koji su raspravljali o trenutnoj situaciji, dolazećim trendovima zapošljavanja i mogućim rješenjima za probleme (ne)zaposlenosti u regiji. Rudi Delaru iz Opšte uprave Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje zatvorio je Konferenciju ponovno naglašavajući posvećenost EU razvoju Zapadnog Balkana, naročito u oblasti zapošljavanja i socijalnih politika, podvukavši da finansiranje projekta ESAP 2 predstavlja evropsko ulaganje u budućnost dostojanstvenog rada u regiji - saopšteno je iz RCCa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.