Crna Gora neće biti diskriminisana u novim okolnostima procesa proširenja EU
Picula i Brajović

Picula i Brajović

Crna Gora neće biti diskriminisana u novim okolnostima procesa proširenja EU

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, zajedno sa potpredsjednicima Skupštine Branimirom Gvozdenovićem i Gencijem Nimanbeguom, razgovarao je danas sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru, poslanikom Toninom Piculom.

Brajović je izrazio zadovoljstvo izborom poslanika Picule za izvjestioca, imajući u vidu njegovo bogato političko iskustvo i odlično poznavanje prilika u našoj zemlji i regionu.

On je istakao i značaj trenutnog predsjedavanja Hrvatske Savjetom Unije, koja je u svoje prioritete uvrstila politiku proširenja s namjerom unošenja nove dinamike i jasnog definisanja ovog procesa.

"Posebno je naglasio da Skupština Crne Gore prepoznaje i poštuje aktivni angažman Evropskog parlamenta, koji traži od evropskih institucija i država članica da se proces proširenja ne smije usporiti. Tome ide u prilog i inicijativa predsjednika Evropskog parlamenta Sasolija da sljedeće nedjelje u Briselu organizuje Samit sa predsjednicima parlamenata država Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju Skupštine.

Izvjestilac Tonino Picula je dodao da Crna Gora i zemlje regiona u Evropskom parlamentu, a i predsjedniku Sasoliju, imaju snažnog partnera koji insistira da se proces proširenja Unije nastavi, kao najučinkovitiji instrument njene vanjske politike, poštujući individualni napredak svake zemlje. 

Picula je optimista da Crna Gora neće biti diskriminisana u novim okolnostima, jer je već daleko odmakla u procesu reformi. Dodao je da i Evropski parlament očekuje da će novi pristup u pregovaračkom procesu biti stabilan, predvidljiv i kredibilan, te da neće zavisiti od unutrašnjih pitanja zemalja članica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.