EPA: Visoko zagađen vazduh u Pljevljima, Podgorici i Bijelom Polju; Smanjiti boravak na otvorenom
Bijelo Polje sinoć

Na primorju kvalitet vazduha bio veoma dobar

EPA: Visoko zagađen vazduh u Pljevljima, Podgorici i Bijelom Polju; Smanjiti boravak na otvorenom

Najveće koncentracije PM10 čestica izmjerene su danas u Pljevljima, Podgorici, Bijelom Polju i Nikšiću, saopšteno je iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

Podaci sa automatskih stanica za praćenje kvaliteta vazduha u okviru Državne mreže, pokazuju da je u južnom regionu (primorska oblast – stanice se nalaze u Baru i Kotoru), kvalitet vazduha bio veoma dobar i da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti ni jednog polutanta, naveli su iz Agecije.

U centralnom i sjevernom regionu koncentracije PM10 čestica su varirale tokom dana. Najveće koncentracije izmjerene su u 00:00 časova u Pljevljima 285,6 µg/m3, u 00:02  časova u Podgorici 411,6µg/m3, u 00:00  časova u Bijelom Polju 107,2 µg/m3, i u 11:00 časova u Nikšiću 329,7 µg/m3.

Prema poslednjim podacima sa mjernih stanica od 18 sati koncentracija PM10 čestica iznosi u Pljevljima 225,2 µg/m3, u Podgorici 128,7 µg/m3, u Bijelom Polju 101,7 µg/m3, i u Nikšiću 29,8 µg/m3 - saopštila je EPA.

Podsjetili su da Institut za javno zdravlje, u slučaju visokog zagađenja vazduha  (satna koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 µg/m3), preporučuje svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva (djeca, trudnice, stari, hronični bolesnici) da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu.

Treba ograničiti izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje, vježbanje i sl.) na otvorenom.

Pri veoma visokom zagađenju vazduha, što podrazumijeva satnu koncentraciju PM10 čestica veću od 180 µg/m3 preporučuje se svima da izbjegavaju boravak, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje vježbanje i sl.) na otvorenom do poboljšanja kvaliteta vazduha.

"Na osnovu prognostičkog materijala polje visokog vazdušnog pritiska će i naredna dva dana definisati vremenske prilike u našem regionu. Ne očekuje se ni jačanje vjetra, pa će i dalje biti uslova za temperaturne inverzije što će pak uslovljavati povećanu koncentraciju zagađujućih materija odnosno PM čestica u najnižim djelovima kotlina sjeverne i centralne Crne Gore.", zaključuje se.

MORT: Svakodnevno će informisati građane o zagađenju

 Nadležne institucije će pojačati svakodnevno informisanje građana o prognozama stanja kvaliteta vazduha u zavisnosti od meteoroloških uslova, koje će sadržati i preporuke građanima, naročito vulnerabilnim grupama, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Kako su kazali iz tog resora, s obzirom na prekoračenja emisija zagađujućih materija u vazduhu, koja su prisutna ovih dana u pojedinim crnogorskim gradovima, održan je koordinacioni sastanak predstavnika Ministarstva, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Instituta za javno zdravlje.

„Na sastanku je dogovoreno pojačano svakodnevno informisanje građana o prognozama stanja kvaliteta vazduha u zavisnosti od meteoroloških uslova, koje će sadržati i preporuke građanima, naročito vulnerabilnim grupama, o načinu ponašanja i prilagođavanja životnih i radnih aktivnosti stanju kvaliteta vazduha“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da u situaciji kao što je ova, kada je uzrok prekomjernog zagađenja vazduha sadejstvo grijanja domaćinstava, emisije iz stacionarnih izvora i nepovoljni vremenski uslovi, Vlada sa lokalnim samoupravama, privredom i građanima odgovorno učestvuje u rješavanju tog dugoročnog problema, koji zahtijeva dugoročnu posvećenost svih kako bi se došlo do trajnog rješenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.