Prošla godina bila najtoplija godina na Aljasci: Zabilježena rekordna toplota od 32,2 stepena
Foto: Ilustracija

Prošla godina bila najtoplija godina na Aljasci: Zabilježena rekordna toplota od 32,2 stepena

Prošla godina bila je najtoplija godina na Aljasci, navodi se u vladinom izveštaju o američkoj klimi.

Prosječna temperatura na Aljasci bila je 0,1 stepen Celzijusa, što je 14 stepeni iznad dugoročnog prosjeka, navodi se u godišnjem izvještaju Nacionalnih centara za informacije o okolini Nacionalne agencije za okean i atmosferu.

Prosječne temperature na Aljasci neprestano rastu posljednjih godina, pri čemu je u četiri od poslednjih šest godina zabiležena rekordna toplota.

Prethodni rekordni prosjek na Aljasci zabilježen je 2016. godine.

U Enokridžu, najvećem gradu na Aljasci, temperatura je u julu, prvi put, dostigla 32,2 stepena Celzijusa.

Inače, SAD su u poslednjoj deciniji zabilježile vremenske i klimatske katastrofe koje su donijele 119 milijardi dolara štete, što je više nego dvostruko više od 59 milijardi, koliko je šteta iznosila u prethodnoj deceniji, navodi se u ovom izvještaju, prenosi Beta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.