Darmanović: EU neće odustati od politike proširenja
Srđan Darmanović

Darmanović: EU neće odustati od politike proširenja

Iako je evidentno da je do zastoja došlo, nema govora o tome da se Evropska Unija odrekne jedne od svojih najuspješnijih politika a to je politika proširenja, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

"Da je došlo do zastoja politike prosirenja evidentno je. To je jasno na osnovu dinamike kojom su se naša i zemlje regiona kretale na evropskom putu. No, to je prvenstveno posledica problema unutar Evropske Unije", kazao je Darmanović za Novu M.

Darmanović je optimista da će stvari u toj oblasti u ovoj godini ipak ići na bolje budući da je nova Evropska komisija proširenje postavila visoko na agendi.

"Smatram da će se od januara stvari precizirati, da ćemo imati konkretniji razgovor na tu temu, da će Evropska komisija, tu stvar više gurati naprjed i da ćemo u maju u Zagrebu imati samit EU-ZB na kome bi mogle mnoge stvari da se definišu. Do zastoja je došlo, mislim da neme govora da se EU odrekne od jedne od svojih najuspješnijih politika, to je politika proširenja", rekao je on.

Darmanović kaže da ono što je činjenica je da u Evropskoj Uniji niko ne dovodi u pitanje politiku proširenja.

To što Hrvatska predsjedava Savjetom Evropske Unije od januara Darmanović ocjenjuje pozitivnom budući da se ta zemlja i te kako zalaže za politiku proširenja. 

"Tako da Hrvatska kao neko ko dolazi iz ovog regiona, i razumije njegove nijanse i koristi ovlašćenja presjedavajuće Evropskog savjeta, može neke stvari bar da pogura. Od predsjedavajućeg se ne mogu očekivati čuda. Niko, ko god da predsjedava ne može da kaže da će učiniti neka epohalna djela ali može neke stvari da na dnevni red stavlja intezivnije i značajnije od drugih i da svojom diplomatijom unutar Evropske Unije da se o nekim stvarima mozda vise razgovara", kazao je Darmanović.

Prema poslednjem istraživanju CEDEM-a, Crna Gora ima podršku 55 odsto gradjana na evropskom putu. To, prema mišljenju Darmanovića nije zabrinjavajuće i posledica je više unutrasnjih problema Evrospke Unije. Ono što je značajno da su , kako u nasoj tako i u zemljama regiona male šanse da vlast preuzmu antievropske partije.

"Ja sam siguran da nakon ovog januarskog sastanka i nakon sledećeg samita u Zagrebu da će ta brojka ponovo porasti jer ce vjerovatno naši gradjani shvatiti da iz Brisela i zemalja članica više ne dolaze onako uzdržane , pesimističke pa i depresivne poruke kada je u pitanju  politika proširenja", izjavio je Darmanović.

Ističući  da je krajem oktobra tačno bilo godinu od kako se osuđena za pokušaj terorizma Branka Milić nalazi u ambasadi Srbije u Podgorici.

"Crna Gora do danas nema povratnu informaciju u vezi sa tim slučajem", kaže Darmanović.

Naglašavajući da Crna Gora neće preduzeti nista što izlazi iz okvira uobičajne diplomatske prakse i civilizovanog diplomatskog ponašanja.

"Dakle, mi niti smo razmatrali, niti razmatramo bilo kakav nasilni scenario. Vi to možete da uradite ali prosto to nije pristup tim stvarima", podvukao je Darmanović.

Upitan koji su najveći izazovi pred Ministarstvom vanjskih poslova u narednoj godini, Darmanović kaže: "Svakako da bude jedan od dobrih saveznika unutar NATO-a  i naravno bivajući članica toga saveza imamo i sve neophodne benefite koji iz toga proizilaze. Drugo, nacionalni fokus broj 1 je nastavljanje članstva prema Evropskoj Uniji".

Zaključujući da je jedan od prioriteta u 2020-toj godini i da na što bolji način prezentujemo našu zemlju na spoljno političkom planu, aktivno učestvujemo u regionalnim inicijativama ali i da širimo diplomatku mrezu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.