Bošković: Crna Gora nije nikome prijetnja
Predrag Bošković

"Sve ovo što radimo, radimo zbog nacionalnih potreba"

Bošković: Crna Gora nije nikome prijetnja

Ministar odbrane Predrag Bošković ne vjeruje u priču da u regionu postoji trka u naoružanju, uprkos činjenici da susjedi ozbiljno modemizuju vojne kapacitete.

U intervjuu Pobjedi, Bošković je kazao i da prati šta zemlje u okruženju rade u pogledu modernizacije vojske, ali je to, kako kaže, rezultat odgovornog posla kojim se bave.

Ugovor koji je potpisao u Izraelu za nadogradnju oklopnih vozila vrijedan 31,6 miliona eura Bošković smatra važnim da će biti finansiran od strane države Izrael.

"Računamo da u roku od mjesec dana, od dolaska vozila u Crnu Goru, da se završi instalacija njihovih borbenih stanica. Ta instalacija će odložiti operadvnu upotrebu za samo mjesec dana", kazao je ministar.

Ta vozila, kako je istakao, koristiće se u Crnoj Gori za potrebe njene odbrane i bezbjednosti.

"U slučaju potrebe za misije i vojne vježbe, ova vozila će ići i preko granice. To je višestruka upotreba i ne bih se ograničavao samo na to, da je to zbog kolektivnog sistema bezbjednosti, već prije svega zbog nacionalnog interesa", kazao je Bošković.

On napominje da helikopteri "gazela" još uvijek nijesu prodati a s obzirom na trenutno stanje na tržištu, kako je kazao, teško da će dobiti onu cijenu koju su predvidjeli.

"Najvažnije je da nađemo neke druge modalitete. Da za specijalne potrebe policije, usmjerimo određene 'gazele' i da vidimo da li na taj način možemo da ih iskoristimo", kazao je Bošković.

Vjerujete li u priču o trci u naoružanju u regionu? Srbija je nabavila ruske helikoptere MIG -29, Makedonija nabavlja 110 oklopnih vozila. Hrvatska kupuje izraelske eskadrile F 16 vrijedne skoro pola milijarde eura.

Ministar kaže da ne vjeruje u priču u naoružanju u regionu. Više, kaže, vjeruje u to da su ti kapaciteti dovedeni do kraja i s obzirom da svi crpimo isti kapacitet iz JNA.

"Morao je doći momenat da se mora obnoviti i ljudima koji nose uniformu obezbijediti kvalitetna materijalna osnova da obavljaju dužnosti. To, prije svega, dovodim pod taj kontekst. Kada je Crna Gora u pitanju, niti imamo želju, ni mogućnost, niti je to naša politika da se trkamo sa bilo kim u naoružanju jer bismo tu izgorjeli brzo", ističe Bošković.

Ističe da ne misli da nijesmo dorasli regionu, već, kako je kazao, finansijska sredstva nijesu dovoljna da bismo mogli bilo kome da pariramo u okruženju, već to na mnogo pametniji način koristimo.

"I kad su helikopteri bili u pitanju, nijesmo se vodili borbenim helikopterima, već onim koji mogu da posluže i za 'crnu' potrebu. Kada su u pitanju oklopna vozila, nijesmo išli na skupe oklopne transportere već smo uzeli ono što može da se prilagodi vojsci. Siguran sam da sa ovim što posjedujemo i kvalitetom u ljudskom kadru možemo odgovoriti bilo kom izazovu i zadatku ili agresiji na granici ili na teritoriji Crne Gore", navodi Bošković.

Na pitanje, kako tumači izjavu Aleksandra Vučića da prati šta Crna Gora kupuje i od koga i da li on prati šta kupuje Srbija i od koga, Bošković kaže da ako želimo da se bavimo na odgovoran način ovom profesijom moramo da se informišemo šta drugi rade, ne samo šta mi radimo.

"Crna Gora nije nikome prijetnja. Sve ovo što radimo, radimo zbog nacionalnih potreba, zbog naših granica i našeg članstva u NATO savezu, a sve ostalo su špekulacije i zlonamjerne kvalifikacije", istakao je ministar.

On bitnim smatra i to da kontrolu našeg neba uzmemo u naše ruke. Iako, kaže, u početku ni bilo razumijevanja od strane NATO, argumentima smo ih, dodaje, ubijedili da je dobro da preuzmemo kontrolu našeg neba.

"Smatrali su da smo bili dovoljno pokriveni od strane Albanije i Hrvatske jer oni posjeduju određene radare. Ukazali smo im na potrebu da sami kontrolišemo, imajući u vidu da imamo vrlo kvalitetan vazduhoplovno-operativni centar u Golubovcima, čiji je jedini nedostatak radara kojibi snabdijevao podacima taj centar. Oni su taj radar prihvatili, dodijelili ga nama. Kad će tačno biti u upotrebi, ne mogu vam reći, jer ne znam, ali nadam se da bismo u narednih 12 do 15 mjeseci mogli krenuti u instalaciju radara na Bjelasici", zaključio je Bošković u intervuu za Pobjedu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.