Bogdanović

Bogdanović odgovarao na poslanička pitanja

"Nijedan programski sadržaj u javnim ustanovama nije trpio zbog preusmjeravanja sredstava"

Na poslaničko pitanje da li je preusmjeravanje sredstava sa računa institucija kulture na potrošačku jedinicu Ministarstvo kulture rezultiralo nemogućnošću realizacije nekih od planiranih projekata, ministar kulture Aleksandar Bogdanović je danas u Skupštini odgovorio odrično.

"Nijedan programski ili neki drugi sadržaj u javnim ustanovama nije trpio zbog preusmjeravanja sredstava, jer su ona obezbijeđena sa budžetskih pozicija za koje više nije postojala potreba u periodu do kraja tekuće budžetske godine. Do preusmjeravanja sredstava došlo je zbog naše ambicije da jačamo naš kulturni i državni identitet – kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Želimo da predstavimo našu umjetnost i u drugim sredinama, da otvorimo vrata našim umjetnicima i na međunarodnoj sceni, a na taj način najbolje promovišemo sve ono što je kulturno bogatstvo i vrijednosti naše Države", kazap je Bogdanović.

On je dodao da su zato tokom 2019. godine organizovali “Dane Crne Gore u Sloveniji”, prezentaciju programa “Kreativna Crna Gora” u Zagrebu, predstavili bogatu kulturnu baštinu na Balkanskom arhitektonskom bijenale u Beogradu, te uzeli aktivno učešće i imali zapaženu ulogu na Art marketu u Budimpešti.

"Na svim navedenim smotrama predstavili smo crnogorske umjetnike i njihov rad – počev od prepoznatljivih stvaralaca, sve do nezavisne scene" - odgovorio je on.

Ministar Bogdanović pojasnio je šta je sve Ministarstvo kulture upriličilo tokom tih programa.

"Tokom septembarskih Dana Crne Gore u Sloveniji, u Ljubljani i Celju priredili smo više umjetničkih smotri. Na programu su bila dva komada nezavisne pozorišne produkcije iz Crne Gore, uz nastup jednog od najpopularnijih hip hop sastava u regiji – „Who See“. Paraleno sa tim, u okviru ekonomskog sajma u Celju “M.O.S”, Ministarstvo kulture je predstavilo gostima segment programa “Kreativna Crna Gora”. Program manifestacije “Kreativna Crna Gora: Dani Crne Gore u Zagrebu” činio je izložbu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, predstavljanje autora i prvih proizvoda iz oblasti kreativnih industrija Crne Gore, kao i nastup crnogorske violinistkinje Verice Čuljković. U Budimpešti smo predstavili crnogorske autore iz likovne umjetnosti i to na jednom od najvećih Art marketa u Evropi. Na Balkanskom arhitektonskom bijenalu, predstavili smo aktivnosti na valorizaciji crnogorske kulturne baštine, ali i na očuvanju arhitekture XX vijeka",  naglasio je on.

Tokom sjednice, govoreno je i o nominaciji Bokeljske mornarice za upis na UNESCO Listu nematerijalne baštine.

 Bogdanović je kazao kako je nominacioni dosije potrebno dopuniti, što je očekivano - tim prije jer je od početka njegove izrade proteklo manje od dvije godine.

"Kako bih Vas cjelovito informisao, naglasiću da su ove godine odbijene dvije nominacije – i to Njemačke i Bugarske, pa su ih te države povukle i prije samog zasijedanja. Crnogorske nominacije među odbijenim, dakle, nema. Kada je naša nominacija u pitanju, opet ću ponoviti kako je evaluaciono tijelo UNESCO procijenilo da je riječ o važnom nasljeđu koje zaslužuje da se nađe na Listi, pri čemu smo saznali i to da je njegova važnost i složenost čak inspirisala UNESCO da promijeni formu dosijea, budući da je Bokeljska mornarica daleko kompleksnija od većine dobara koja su do sada razmatrana. Podsjetiću i da ovakav proces nominacije ne traje nekoliko mjeseci. Naprotiv. Uz to, kako ste i sami mogli da vidite, upravo da ne bi bilo različitih tumačenja, čim je završena konferencija UNESCO u Bogoti, javnosti smo dali na uvid cjelokupan video snimak dijela koji se ticao Bokeljske mornarice", rekao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.