Svaka peta žena žrtva nekog oblika nasilja
Brajović

Svaka peta žena žrtva nekog oblika nasilja

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je da zakonsku obavezu za broj poslanica u parlamentu treba povećati na 40 odsto.

On je na sjednici Ženskog parlamenta, posvećenoj borbi protiv trgovine ljudima, kazao da će se zalagati za veće prisustvo žena u politici.

Zakonom o izboru poslanika i odbornika u Crnoj Gori predviđeno je da žene zauzimaju svako treće mjesto na izbornim listama.

"Potrebno nam je veće učešće žena na svim pozicijama odlučivanja. Zato bi bilo dobro da ovaj skupštinski saziv, prilikom razmatranja Zakona o izboru odbornika i poslanika, da jasnu podršku zahtjevu o povećanju minimalne kvote poslanica na 40 procenata. To će biti prilika za sve političke subjekte da pokažu svoju odgovornost za politički dijalog i iskrenu opredijeljenost da stvaraju društvo pune ravnopravnosti", kazao je Brajović.

On je poručio i da Crna Gora mora postati društvo koje ne toleriše bilo koju vrstu nasilja i pozvao državne insitucije i civilni sektor da bolje sarađuju. Brajović je kazao da treba raditi na kreiranju efikasnih mjera kako bi se zaštitili žrtve nasilja i adekvatno kaznili počinioci.

Brajović je podsjetio da je tokom života svaka druga žena izložena nekoj vrsti nasilja.

"Upozoravajuće je i da je u Crnoj Gori tokom prošle godine svaka peta žena bila žrtva nekog oblika nasilja. Činjenice govore da je nasilje najrasprostranjeniji oblik kršenja temeljnih ljudskih prava na svijetu, da su mu izložene žene svih uzrasta, obrazovnog i ekonomskog statusa i da veliki broj ovih djela ostaje neprijavljen", rekao je on.

Predsjednik parlamenta je kazao da Crna Gora godinama ulaže napore da bi se izborila sa problemom nasilja nad ženama, prije svega, usvajanjem kvalitetnih zakona koji regulišu tu oblast i ratifikovanjem međunarodnih konvencija i protokola. On je podsjetio da je jedna od takvih konvencija Rezolucija Ujedinjenih nacija (UN) "Žene, mir, bezbjednost“.

"Ova Rezolucija predstavlja i borbu protiv stereotipa i patrijarhalnih obrazaca, koji su često inicijalna kapisla za rodno zasnovano nasilje. Ukazivanjem na ove pojave i borbom institucija i svih nas kao pojedinaca, stvaraju se dugoročno stabilna, bezbjedna i prosperitetna društva", rekao je Brajović.

Sjednice Ženskog parlamenta se tradicionalno organizuju u Skupštine Crne Gore kako bi se u fokus stavio pitanje od interesa za položaj žena. Sjednicama prisustvuju poslanici, predstavnici Vlade i civilnog sektora.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.