Purišić: Radni odnos će se ubuduće zasnivati bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta
Purišić

Vlada utvrdila Predlog zakona o radu

Purišić: Radni odnos će se ubuduće zasnivati bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o radu, koji je usaglašen sa relevantnim evropskim zakonodavstvom i u bitnome će popraviti položaj zaposlenih, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.

On je nakon sjednice Vlade kazao da je u pitanju sistemski i moderan zakon koji je usaglašen sa Evropskom komisijom (EK) odnosno relevantnim evropskim zakonodavstvom.

„Većina EU standarda koji se tiču radnog zakonodavstva su u bitnome popravili položaj zaposlenih i čula se ocjena da će novi zakon uvesti humanizaciju u radne odnose i biti po volji dobrih radnika i odgovornih poslodavaca“, rekao je Purišić, prenosi Mina.

On je dodao da njima koji su radili na zakonu imponuje takva ocjena.

„U izradi zakona konsultovali smo važne međunarodne partnere, kao što su Svjetska banka (SB) i Međunarodni monetarni fond (MMF), a prije svega zakon su utvrdili i dogovorili socijalni partneri uz dobru saradnju akademske zajednice i predstavnika nevladinog sektora“, rekao je Purišić.

On je podsjetio da je rad na zakonu trajao dosta dugo, gotovo tri godine, dok su konsultacije sa EK trajale godinu i po.

„Zakon je pružio valjane odgovore postavljene pred radnu grupu i Ministarstvo, koji se odnose na to da se radno zakonodavstvo uskladi sa EU standardima, zahtjev da se obezbijedi veća fleksibilnost na tržištu rada, da se obezbijede mehanizmi bolje zaštite zaposlenih, a za državu više mehanizama da se suzbije nelegalno tržište rada“, naveo je Purišić.

Prema njegovim riječima, u svim tim ciljevima obezbijeđena je adekvatna norma, pri čemu će zakon u primjeni dati validne odgovore na sve izazove koje ima poslovna zajednica, zaposleni i država u tim oblastima.

„Novi zakon ima 40-ak normi više nego postojeći, pri čemu je 85 odsto važećih normi dopunjeno ili izmijenjeno i tako stvoren jedna moderni zakon po mjeri novog vremena“, smatra Purišić.

On je kazao da će se radni odnos ubuduće zasnivati bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta, osim tamo gdje postoji javni interes, a to su preduzeća i ustanove u državnom odnosno vlasništvu lokalne samouprave.

„U tim situacijama rok za oglašavanje će biti tri dana i na taj način se izlazi u susret potrebama da se brzo zaposli radna snaga“, dodao je Purišić.

Zakon je, kako je precizira, predvidio 50-ak slučajeva gdje će se raskidati radni odnos bez vođenja disciplinskog postupka i u skraćenoj proceduri.

„Postoji niz drugih dobrih rješenja, koja ćemo ovih dana predstaviti zaintresovanoj javnosti“, zaključio je Purišić.

Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.