40 potresa u Albaniji od jutros, broj stradalih porastao na 21
Foto: AP

40 potresa u Albaniji od jutros, broj stradalih porastao na 21

Novi zemljotres pogodio je Albaniju oko u 16.03 sati.Najmanje 21 osoba je poginula i više od 600 je povrijeđeno u razornom zemljotresu, jačine 6,4 jedinice Rihterove skale, koji je u 3.54 pogodio okolinu Drača. Traga se za preživjelima.

Posljednji u nizu nekoliko desetina zemljotresa bio je jačine tri stepena po Rihterovoj skali.

Epicentar je bio 25 kilometara sjeverozapadno od Tirane na dubini od sedam kilometara.

Albaniju je od ranog jutra potresalo više zemljotresa, a do sada je registrovano čak 40 potresa.

20191126162807570646

Najmanje 21 osoba je poginulo i više od 600 je povrijeđeno u razornom zemljotresu, jačine 6,4 jedinice Rihterove skale, koji je jutros u 3.54 pogodio okolinu Drača. Traga se za preživjelima u ruševinama. Potres se osjetio na čitavom Balkanu.

Prema podacima ministarstva odbrana u bolnicama na najugroženijim područjima hospitalizovano je 600 osoba povrijeđenih u zemljotresu, od kojih su neki u kritičnom stanju. 

Nema podataka koliko se građana još nalazi pod ruševinama, a posljednja informacija je da je iz ruševina  izvučeno 45 preživjelih, a traga se za još 10 do 15 ljudi, javlja TV Tirana.

APHektorPustina5

Foto:Ap

Najteže pogođena područja su Drač i Tumana.

Transportni avion C-130 "herkules" grčkog ratnog vazduhoplovstva sletio na aerodrom Rinas. Grčki spasioci prva su strana ekipa koja je stigla u pomoć Albancima stradalim u zemljotresu.

U razornom zemljotresu porušeno je oko 500 objekata u Tirani, rekao je gradonačelnik Tirane Erion Veljiaj.

Zastava na pola koplja

Nacionalna zastava Albanije u institucijama predsjednika države spuštena je na pola koplja u znak pošte žrvama stradalim u današnjoj seriji zemljotesa.

Predsjednik Albanije Ilir Meta objavio je snimak spuštanja državne zastave na pola koplja.

Uz video snimak u poruci je napisao: "U čast života izgubljenih u ovoj velikoj katastrofi za našu zemlju".

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.