Žene i djevojke u CG svakakodnevno doživljavaju seksualno uznemiravanje na ulici, poslu, fakultetu…
Ilustracija

Obilježavanje 16 dana aktivizma u okviru kampanje Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja

Žene i djevojke u CG svakakodnevno doživljavaju seksualno uznemiravanje na ulici, poslu, fakultetu…

Danas, na dan borbe protiv nasilja nad ženama, podsjećamo javnost da je nasilje nad ženama oblik kršenja ljudskih prava. Svaka treća žena u Evropi bila je žrtva fizičkog i/ili seksualnog nasilja, navodi se u saopštenju Sigurne ženske kuće(SZK).

Nesumnjivo, Crna Gora je kako kažu iz SZK-a učinila napredak u zaštiti žena sa iskustvom fizičkog nasilja.

"Kada su povrede vidljive i kada ima dokaza počinilac će biti kažnjen. Šta se dešava kada nema vidjljivih povreda? Šta se dešava po prijavi seksualnog nasilja?", pitaju iz SZK.

Žene i djevojke kako ističu, svakakodnevno doživljavaju seksualno uznemiravanje na ulici, poslu, fakultetu…

"Žene i djevojke se svakodnevno suočavaju sa ucjenama intimnim fotografijama od strane bivših partnera, primoravane su na seksulani odnos, i sve to bez modrica, bez pocijepane odjeće, bez svjedoka. Možda, po procijeni instucija, one ne trpe “dovoljno ozbiljno nasilje” pa njihove prijave ne mogu biti procesirane. Za žene i djevojke posledice su iste, čak i veće jer se žrtve koje nemaju fizičke povrede teže nose sa posledicama doživljene traume.

One žene koje se odluče da objelodane seksualno nasilje, budu stigmatizovane od strane društva, dožive sekundarnu viktimizaciju od strane institucija, dok počinilac najčešće ostaje nekažnjen zbog nedostatka dokaza. Preispituje se istinitost njenog iskaza, a istraživanja pokazuju da je broj lažnih prijava za seksualno nasilje isti kao kod svih ostalih krivičnih djela i iznosi oko 2%", navodi se u saopštenju Sigurne ženske kuće.

Napominju da je GREVIO komitet preporučio crnogorskim vlastima da ulože napore za unapređenje saradnje institucija međusobno, i sa ženskim NVO koje pružaju usluge podrške osobama sa iskustvom silovanja i seksualnog nasilja, proganjanja i drugih oblika nasilja definisanih Istanbulskom konvencijom.

"Nadalje, GREVIO apeluje da je neophodno otvoriti centre za žrtve silovanja i seksualnog nasilja, sa dovoljnim brojem obučenog i specijalizovanog osoblja i učiniti ih dostupnim svim ženama", saopšteno je.

Sigurna ženska kuća, zajedno sa partnerskim organizacijama SOS telefonom Niksić i NVO Prima obilježiće 16.dana aktivizma, organizovanjem javnih akcija, otvorenih vrata i radionica za mlade u cilju informisanja o predrasudama i oblicima seksualnog nasilja. Ove aktivnosti organizuju u okviru kampanje Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja, koju finansira Evropska unija i Ministarstvo javne uprave.

"ONA NIKAD NIJE KRIVA za nasilje koje joj se dešava, za nasilje je odgovoran isključivo počinilac!" poručuju iz SZK.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.