Borovnice i avokado su idealne namirnice za optimalan rad mozga
Foto: Ilustracija

Borovnice i avokado su idealne namirnice za optimalan rad mozga

Mozak je organ ljudskog tijela koji u prosjeku troši najviše energije. Samo na njegov rad u toku dana potroši se oko 20 odsto unesenih kalorija tako da on treba kvalitetno "gorivo" u vidu zdrave ishrane kako bi optimalno funkcionisao.

Mnogi od nas znaju da je riba namirnica koja napaja naš mozak, a neki od nas idu i korak dalje kada su u pitanju morski plodovi te sve češće posežu za masnim vrstama riba, znajući da su one zaista dobre i zdrave.

Međutim, sigurno riba ne može biti jedina vrsta hrane koju naš mozak treba da bi funkcionisao na optimalan način. Sigurno je i našem mozgu potrebna raznolikost kada je riječ o vitaminima i mineralima koje dobija iz različitih namirnica.

Kako što je već rečeno, riba je jako dobar izbor ako želite da poboljšate rad mozga pošto ona sadrži omega-3 masne kisjeline koje pospešuju protok krvi u mozgu i poboljšavaju kognitivne funkcije.

Isto tako, nešto veća količina kakaa koju možemo pronaći u tamnoj čokoladi takođe može spriječiti opadanje kognitivnih funkcija koje dolazi sa starenjem.

Borovnice su bobičasto voće koje ima jako dobra antioksidansna svojstva te uveliko poboljšavaju komunikaciju među moždanim ćelijama, piše Health24.

S druge strane, smeđa riža u sebi sadrži veliku količinu vitamina E, koji je koristan u sprečavanju nastanka Alchajmerove bolesti. Osim vitamina E, učinkovit je i vitamin B koji se nalazi u jajima.

Avokado je "dar prirode" jer je zdrav izvor nezasićenih masti, a dokazano je da je učinkovit u regulaciji krvnog pritiska te poboljšanju rada mozga.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.