Tusk novi predsjednik Evropske narodne stranke
Donald Tusk

Odlučeno u Zagrebu

Tusk novi predsjednik Evropske narodne stranke

Predsjednik Evropskog savjeta u odlasku Donald Tusk novi je lider Evropske narodne stranke (EPP), odlučili su u Zagrebu narodnjaci.

Za Tuska je glasao 491 izaslanik, a protiv ih je bilo 37, na kongresu saveza evropskih demohiršćanskih stranaka, javila je Hina. Prvi čelnik EPP-a iz centralne i istočne Evrope zamijeniće Francuza Žozefa Dola, koji je stranku vodio od kraja 2013. godine.

Tusk je bio jedini kandidat za novog lidera krovne evropske stranke desnog centra i najjače grupe u Evropskom parlamentu.

Njemu krajem novembra ističe mandat predsjednika Evropskog savjeta na koji je izabran 2014. i 2017. godine.

"Bolje biti predsjednik EPP-a nego bivši predsjednik Evropskog savjeta", rekao je Tusk nakon objave rezultata.

On je kazao da mu je dosta da bude prvi evropski birokrata i da kreće u borbu za birače protiv populista.

Tusk, aktivista sindikata Solidarnost osamdesetih godina, postao je najdugovječniji premijer u postkomunističkoj Poljskoj, od 2007. do 2014. godine.

Bio je jedan od utemeljitelja centrističke stranke Građanske platforme, članice EPP-a koju je vodio od 2003. do 2014. godine

Savez evropskih stranaka desnog centra, osnovan 1976. godine, danas okuplja 84 članice iz 43 države.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.