Napravite sami hrskavi domaći čips
Foto: Ilustracija

Napravite sami hrskavi domaći čips

Čips zauzima posebno mjesto na ljestvici grickalica koje nestaju brzinom svjetlosti.

Slani, hrskani, s raznim ukusima… ko bi odolio toj grickalici. Zašto da ih kupujemo kad ih možemo sami da ih napravimo. 

Ako želiš da uživaš u ovoj “počasti” najbolje bi bilo da je sam napraviš kod kuće uz naše trikove. A čak su i manje kalorični!

Dobra hrskavost i svijetla, a ne zagorena boja krompira postiže se dobrom pripremom prije samog prženja. Krompir treba narezati na tanke kriške bilo uz pomoć multipraktika ili noža za rezanje kupusa. Zatim ga je potrebno blanširati u kipućoj vodi u kojoj je dodano sirće na 2 do 3 minute.

Sljedeći korak je cijeđenje krompira i temeljno sušenje na kuhinjskom papiru. Za izradu manje kaloričnog čipsa, umjesto prženja odlučite se za pečenje u pećnici.

Blanširane i osušene kriške krompira začinite s malo ulja i obavezno sa solju te po želji s bijelim lukom u prahu, slatkom ili ljutom mljevenom paprikom i sitno sjeckanim ružmarinom.

Poređajte ga u jednom sloju na papir za pečenje i pecite na 200 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.