Mala hidroelektrana ''Bistrica Majstorovina'' ispunila sve ekološke i arhitektonske zahtjeve, zapošljava 8 radnika
Radonjić, foto:PR Centar

Radonjić o benefitima

Mala hidroelektrana ''Bistrica Majstorovina'' ispunila sve ekološke i arhitektonske zahtjeve, zapošljava 8 radnika

Jedan od važnih benefita izgradnje male hidroelektrane ''Bistrica Majstorovina'' je novi radni angažman za lokalno stanovništvo, budući da je osam stanovnika zaposleno u hidroelektrani.Hidroelektrana je ispunila sve ekološke i arhitektonske zahtjeve a lokalna zajednica je dobila asfaltirane puteve, rasvjetu..., kazala je predstavnica kompanije „Sistem-MNE”, Natalija Radonjić

Predstavnica kompanije „Sistem-MNE”, Natalija Radonjić, u svom predavanju se bavila projektovanjem i izgradnjom male hidroelektrane ''Bistrica Majstorovina'' u Bijelom Polju, za koju je ova kompanija angažovana najprije kao projektant, a potom i kao izvođač.

„Glavni projekat nametnuo je jedan zahtjevan zadatak arhitektama, u smislu da zgradu ove male hidoelekrane riješe funkcionalno, sa aspekta energetike i mašinstva, a zatim i da je uklope u prostor na najbolji način, sa minimalnim uticajem na životnu sredinu“, rekla je Radonjić na predavanju u sklopu Trećih dana elektro inženjera „Od ideje do realizacije“.

Izgradnji te male hidroelektrane prethodila je, kako je pojasnila, detaljna analiza i dobijanje ekološke i vodne saglasnosti, kao i saglasnosti o priključenju hidroelektrane na distributivnu mrežu, a zatim i dobijanje neophodne građevinske dozvole.

„Mala hidroelektrana projektovana je sa bočnim vodozahvatom sa taložnicom. To je bio iskorak u hidrograđevinskom smislu, jer je to bio prvi zahvat takve izvedbe u Crnoj Gori“, istakla je Radonjić.

Ona je kazala da izgradnja hidroelektrane neminovno ima uticaj na životnu sredinu.

„Međutim trudili smo se da taj uticaj bude minimalan, i da nakon završetka izgradnje samog objekta, koliko je to maksimalno bilo moguće, prirodni ambijent vratimo u prvobitno stanje. Ovo je obuhvatalo radove na pošumljavanju, sađenju trave i zelenila i uređenju korita rijeke. Lokalna zajednica dobila je asfaltirani put u dionici od 1.7 kilometara, asfaltirano je i dvorište škole u ovoj mjesnoj zajednici. Investitor je prilikom apliciranja za koncesiju za ovu malu hidroelektranu, bio dužan da mjesnoj zajednici ponudi višenamjenska rješenja, a nakon potpisivanja ugovora, da ta višenamjenska rješenja i realizuje“, pojasnila je Radonjić.

Ta višenamjenska rješenja, kako je navela, osim asfaltiranja lokalnog puta i dvorišta osnovne škole, odnosila su se na izgradnju rasvjete duž nekoliko ulica u mjesnoj zajednici Tomaševo, kao i elektrifikaciju 15 katuna koji pripaduju Opštini Bijelo Polje.

„Nakon kompletne realizacije projekta, ono što govori da smo dobro završili svoj posao i da smo poštovali zakonsku regulativu Crne Gore, jeste činjenica da se nizvodno od vodozahvata, na par stotina metara, nalazi ribnjak obližnjeg manastira, a da već dvije godine, koliko je hidroelektrana u pogonu, ovaj ribnjak odlično funkcioniše, kao i par ribnjaka nizvodno od hidroelektrane, a dovedena je i voda do par kuća u mjesnoj zajednici“, rekla je Radonjić.

Ona je navela da je jedan od važnih benefita izgradnje male hidroelektrane ''Bistrica Majstorovina'', omogućavanje radnog angažmana za lokalno stanovništvo, jer je osam stanovnika zaposleno u hidroelektrani.

„Hidroelektrana je ispunila sve ekološke i arhitektonske zahtjeve, što govori i činjenica da je ekipi njenih autora ove godine dodijeljena nagrada na prestižnom Trećem salonu arhitekture, koji se održao u Crnoj Gori“, istakla je Radonjić.

Ona je pojasnila da je projekat izgradnje ove male hidroelektrane dijelom finansirala Evropska  banka za obnovu i razvoj, a da je obezbjeđivanju finansijske podrške, prethodio veliki broj revizija urađenih, kako od strane crnogorskih, tako i od strane međunarodnih eksperata.

Izvor: PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.