Foto:Era Institute

Zidojče cajtung upozorava

"Ako na Balkanu nestane vjera u pristupanje EU, prijeti raspaljivanje starih konflikata"

Zidojče cajtung u članku pod naslovom "Razočarani" piše o tome čemu vodi odbijanje Francuske i još nekih zemalja da počnu pregovore sa Skopljem i Tiranom. Prenose se utisci iz regiona koji je razočaran time što se proširenje EU stavlja na led.

"Kako to konkretno izgleda, moći će da se posmatra ovog petka u Moskvi gdje će biti potpisan ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije koju predvodi Rusije", piše minhenski list, a prenosi DW.

"Ruski premijer Dimitrij Medvedev je prije par dana u srpskom glavnom gradu Beogradu to najavio riječima da državama regiona ne bi trebalo 'nametati' izbor između Zapada i Istoka. U prevodu: on nudi bliske veze sa Rusijom kao alternativu Evropskoj uniji. Povrh svega, za uticaj u regionu se milijardskim investicijama bore i Turska i Kina." 

"Ako na Balkanu nestane vjera u pristupanje EU, prijeti povratak u nacionalizam i, u najgorem slučaju, raspaljivanje starih konflikata. Na posletku, evropska perspektiva je recimo za Srbiju i Kosovo velika motivacija da postignu dogovor", piše Zidojče i zaključuje:

"Bez nade u budućnost u EU, i velikoalbanski planovi će ponovo dobiti zamah. To ne bi obuhvatilo samo Albaniju i Kosovo, već i Sjevernu Makedoniju sa jakom albanskom manjinom. U Bosni bi centrifugalne sile između Srba, Hrvata i muslimanskih Bošnjaka mogle još da se pojačaju."

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.