SDT: Medojević preuzeo monografiju sa 10.000 eura sa recepcije hotela, Advokati:Politička odmazda
Medojević

Zahtjev za odobrenje pokretanja krivičnog postupka

SDT: Medojević preuzeo monografiju sa 10.000 eura sa recepcije hotela, Advokati:Politička odmazda

Postoji osnovana sumnja da je jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević postao član kriminalne organizacije odbjeglog biznismena Duška Kneževića u toku 2014. godine u Podgorici i počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca, navodi se u zahtjevu za odobrenje pokretanja krivičnog postupka protiv Medojevića, u koji su Dnevne novine imale uvid.

Naime, taj zahtjev uputio je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić prije nekoliko dana predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću, a on ga je dostavio na dalje postupanje predsjedniku Administrativnog odbora Luiđu Škrelji.

“Naime, tokom krivičnog postupka koji je pokrenut protiv okrivljenih Duška Kneževića, Đorđa Đurđića, Velibora Miloševića i drugih, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, produženog krivičnog djela pranje novca i produženog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je Nebojša Medojević izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo pranje novca, na način što je u toku 2014. godine u Podgorici postao član kriminalne organizacije koju je na teritoriji Crne Gore, u drugoj polovini 2010. godine, organizovao okrivljeni Duško Knežević”, stoji u zahtjevu.

Kako se dodaje, pripadnici ove kriminalne organizacije su postali, između ostalih, i okrivljeni Slavoljub Stijepović, Velibor Milošević, Đorđe Đurđić, Vlatko Rašović, Vuko Dragašević, Svetlana Mijatović, Tomislav Žižić, Mijodrag Knežević, Andrey Kononenko, Nenad Vujošević i druga lica, pišu Dnevne novine.

“Nebojša Medojević, kao pripadnik kriminalne organizacije, radi realizacije kriminalnog plana prihvatio je da preko drugih lica preuzima od okrivljenog Duška Kneževića novac koji potiče iz kriminalne djelatnosti, isti drži kod sebe i dalje ga koristi stavljajući ga u legalne tokove. U martu 2014. godine, u Podgorici, Nebojša Medojević, kao pripadnik kriminalne organizacije, držao je i koristio novac sa znanjem da je pribavljen i da potiče od vršenja kriminalne djelatnosti, zbog čega se prethodno udružio za vršenje takvih djela, pri čemu je uračunljiv, svjestan svog djela, htio njegovo izvršenje i znao da je njegovo djelo protivpravno, na način što je dio novca koji potiče od kriminalne djelatnosti preuzeo (10.000 eura) tako što je dogovorio sa Kneževićem da se navedeni novac preuzem u hotelu ‘Premijer’ u Podgorici, pa je član kriminalne organizacije Rašović Vlatko, postupajući po uputstvima okrivljenog Kneževića iz sefa koji se nalazio u njegovoj kancelariji u Atlas banci AD Podgorica uzeo iznos ad 10.000 eura, stavio ga u kovertu na kojoj je napisao ‘Olivera Espomtdija’, a zatim kovertu sa novcem sakrio u knjigu Monografiju Crne Gore, sa koje je prethodno skinuo celofan, a nakon stavljanja koverte sa novcem u knjigu, vratio celofan kako bi predstavio da je knjiga neotpakovana. Nakon čega je knjigu sa tako sakrivenim novcem pa uputstvima okrivljenog Kneževića ponio na recepciju u hotel ‘Premijer, koju je preuzeo Željko Šćepanović, vozač Nebojše Medojevića i predao Medojeviću”, navodi se u zahtjevu i dodaje da je Medojević taj novac koji potiče od kriminalne djelatnosti držao, a zatim koristio stavljajući ga u legalne tokove.

Pojašnjeno je da novac potiče od fiktivne prodaje hotela Princess u Baru, od strane organizatora Kneževića pravnom licu “Kaspia Property Holding Limited iz Dubaija, za iznos od 12.500.000 eura povodom kojeg događaja se pred Višim sudom u Podgorici vodi postupak po optužnici SDT-a.

Kako se dodaje, Knežević je novac u iznosu od 8.000.000 eura, koji je dobio od kupca, unio u Crnu Goru preko člana kriminalne organizacije Vlatka Rašovića i stavio u sef u Atlas banci AD Podgorica.

“Naprijed navedeno činjenično stanje utvrđuje se iz dokaza koji se prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, a posebno iz materijalnih dokaza i to poslovne i finansijske dokumentacije Atlas banke AD Podgorica, vođene evidencije utroška novčanlh sredstava u iznosu od 8.000.000 eura, koji potiču iz kriminalne djelatnosti, kao i iskaza svjedoka saradnika, navodi se u zahtjevu SDT-a.

U zahtjevu se navodi da kriminalna organizacija za cilj ima vršenje krivičnih djela pranje novca, utaja poreza i doprinosa, protivzakoniti uticaj, primanje mita, davanje mita, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba ovlašćenja u privredi, falsifikovanje službene isprave i druga krivična djela.

Svaki član kriminalne organizacije imao je unaprijed određeni zadatak i ulogu, pri čemu su u djelovanju kriminalne organizacije korišćene privredne i poslovne strukture.

Naime, Katnić je naveo da je ovaj zahtjev opravdan i na zakonu zasnovan, jer postoji osnovana sumnja da je Medojević izvršio pomenuta krivična djela, a članom 86 Ustava Crne Gore je propisano da poslanik uživa imunitet, te da se protiv poslanika ne može pokrenuti krivični postupak bez odobrenja Skupštine Crne Gore, te je radi vođenja krivičnog postupka neophodno odobrenje Skupštine, imajući u vidu da je ZKP-om određeno da je potrebno prethodno odobrenje nadležnog državnog organa radi donošenja naredbe o sprovođenju istrage.

Advokatski tim Medojevića tvrdi da je sve montaža

Advokatski tim Medojevića, advokati Dražen Medojević, Ivan Šebek i Dušan Radosavljević kazali su da način na koji SDT navodi razloge da Skupština odobri pokretanje krivičnog postupka protiv njihovog klijenta predstavlja ismijavanje ove institucije.

“Predmetni tekst SDT na brutalno providan način, bez opisa motiva i radnje pranja novca-povraćaja onome koji pere novac, kroz primitivnu montažu i iskaz svjedoka saradnika, ubacuje Medojevića u potpuno neprirodan i neodrživ kontekst, sa jasnom i neskrivenom željom da na taj način izvrši sistemsku odmazdu nad njim, a za račun političkih nalogodavaca", kazali su advokati.

Navode da je ključni dokaz za ove paušalne optužbe novi svjedok saradnik.

“Za razliku od svjedoka saradnika u predmetu za pokušaj terorizma Saše Sinđelića, osobe sa istorijom psihičkih bolesti, sada je izbor pao na vozača okrivljenog Duška Kneževića.

Dnevne novine

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.