Bogdanović: Zajedničkim snagama pronaći dobro rješenje i pravi odgovor na odnos mladih prema kulturnim aktivnostima
Foto: Vlada CG

Unicefovi volonteri – mladi reporteri preuzeli Ministarstvo kulture

Bogdanović: Zajedničkim snagama pronaći dobro rješenje i pravi odgovor na odnos mladih prema kulturnim aktivnostima

Povodom 30. godišnjice usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, UNICEF-ovi volonteri – mladi reporteri kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“ danas preuzeli Ministarstvo kulture.

"Djeca i mladi će ubuduće aktivnije učestvovati u kreiranju strategija koje se odnose na kulturne politike namijenjene najmlađoj publici, a Ministarstvo kulture će uvijek podržati svaku aktivnost u kulturi koja se odnosi na djecu i njihovo kreativno djelovanje", saopšteno je iz MKU-a.

To je obećao ministar kulture Aleksandar Bogdanović u razgovoru sa UNICEF-ovim volonterima – mladim reporterima kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“, koji su povodom proslave 30. rođendana Konvencije o pravima djeteta danas preuzeli Ministarstvo kulture.

“Aktuelni petogodišnji Program razvoja kulture ističe sljedeće godine, i pred nama je period kada ćemo započeti sa kreiranjem novog petogodišnjeg strateškog dokumenta. Ovu priliku koristim da vas pozovem da nam se pridružite i aktivno učestvujete u programiranju naših obaveza u oblasti kulturnih potreba djece i mladih, jer nam je važno da čujemo vaš glas,” kazao je Bogdanović.

48897615262687dcf286fo

Kako se dalje navodi u saopštenju Ministarstva, istraživanje kampanje medijske pismenosti pokazalo je da dvije trećine djece u Crnoj Gori nije bilo u pozorištu tokom prošle godine; 75% djece nije bilo u muzeju; 85% nije bilo na izložbi slika; skoro dvije trećine nije bilo na muzičkom koncertu.

Mlada reporterka Nađa Lalović istakla je da ovi podaci ukazuju na značajno obrazovno i kulturno siromaštvo djece, a samim tim i duhovno siromaštvo jedne zemlje.

I ministar je saglasan sa tom ocjenom i zamolio je mlade ljude za pomoć kako bi utvrdili razloge zbog kojeg djeca i mladi imaju takav odnos prema konzumiranju kulturnih i umjetničkih sadržaja u našoj zemlji.

"Tako bismo mogli zajedničkim snagama da pronađemo i dobro rješenje i pravi odgovor na ovakav odnos mladih prema kulturnim aktivnostima. Takođe smatram da ovom izazovu moramo pristupiti sistemski, tačnije da uključimo širu društvenu zajednicu i više različitih resora,“ poručio je Bogdanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.