Plotun u čast Erdogana u Beogradu, prisustvovaće  polaganju kamena temeljca za auto-put Beograd–Sarajevo
Foto:Predsjedništvo Srbije

Turski predsjednik u dvodnevnoj posjeti Srbiji

Plotun u čast Erdogana u Beogradu, prisustvovaće polaganju kamena temeljca za auto-put Beograd–Sarajevo

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je dvodnevnu u posjetu Srbiji tokom koje će razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, učestvovati na samitu Srbije, Turske i BiH i prisustvovati polaganju kamjena temeljca za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Ispred Palate "Srbija" priređen je svečani doček za turskog predsjednika - počasni stroj Garde, svečano intoniranje himni Turske i Srbije i ispaljivanje plotuna.

Avion u kojem se nalazi predsjednik Turske s brojnom delegacijom sletio je na beogradski aerodrom oko 11.50, prenijela je RTS. 

Odmah posle svečanog dočeka koji će predsjedniku Turske biti priređen ispred Palate Srbija, Erdogan i Vučić zajedno će obići izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", a potom će uslijediti razgovor dvojice predsjednika, prenosi Beta.

Erdogan i Vučić nakon toga će predsjedavati sastankom Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske. Dvojica predsjednika popodne će se obratiti učesnicima Srpsko-turskog poslovnog foruma na kome se očekuje oko 200 turskih privrednika.

Drugi dan Erdoganove posjete obilježiće polaganje kamena temeljca za auto-put Beograd–Sarajevo.

Dvojica predsjednika biće domaćini trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske na kome će učestvovati i članovi Predsjedništva BiH – Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

U fokusu Erdoganove posjete biće ekonomske teme.

8218517245d9b127ce1155697515662640x426

Foto:Predsjedništvo Srbije 

Trgovinska razmena dvije zemlje prošle godine je premašila milijardu eura, dok su turske investicije u Srbiji, prema procjenama, dostigle 200 miliona eura. Očekuje se da će tokom Erdoganove posjete biti otvoreno još pet turskih kompanija, kao i da prve korake ka turskom tržištu naprave preduzetnici iz Srbije, prije svega startap kompanije iz IT sektora.

Erdogan je poslednji put bio u Srbiji oktobra 2017. godine, kada je boravio u Beogradu i Novom Pazaru.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.