Bošković: Vojska je za plemenite i hrabre, crnogorski ratnik u borbi za slobodu nikada nije zastajkivao
Foto: MOD

Svečana ceremonija u Nikšiću

Bošković: Vojska je za plemenite i hrabre, crnogorski ratnik u borbi za slobodu nikada nije zastajkivao

Dan Vojske Crne Gore prosvlavljen je na Trgu Slobode u Nikšiću.

Ministar odbrane Predrag Bošković obraćajući se mnogobrojnim gostima, među kojima i predsjedniku države Milu Đukanoviću, predsjednicima Parlamenta i Vlade Ivanu Brajoviću i Dušku Markoviću, čestitao je Dan Vojske Crne Gore i podsjetio na slavnu crnogorsku istoriju.

“Vojska je za plemenite i hrabre. Služiti svojoj zemlji i njenom narodu nas obavezuje da cijenimo poziv koji smo odabrali, da poštujemo žrtve onih koji su kroz vjekove čuvali ugled vojnika, da pažljivo mjerimo svaki korak i postupak. Obavezuje nas da ne dozvolimo da bilo ko posumnja u našu odanost Crnoj Gori i spremnost da služimo njenim interesima.'', kazao je Bošković.

7149843525200524682288737669454505544515584n

Ministar je poručio da više nikada nećemo dozvoliti da se o Crnoj Gori odlučuje van nje, mimo njenog ponosa i bez njenog glasa i da nas na to obavezuje i hipoteka prošlosti.

"Smatramo da je najprihvatljiviji međunarodni okvir djelovanja crnogorske države u zajednici sa najrazvijenijim nacijama. Ipak izbori nijesu uvijek laki",kazao je Bošković.

7176736625200562615618273920755660312018944n

Dodao je i da je Crna Gora, stvarajući pouzdane partnere i vodeći odgovornu politiku, postala 29. članica NATO-a. Time je, kao je dodao, omogućeno crnogorskom vojniku da se razvija potpuno kompatibilno sa svojim evroatlantskim kolegama.

"U stoljetnoj borbi zaboravljajući što više sloboda i znači, crnogorski ratnik nije zastajkivao niti se zapitkivao. Opijen nevjerovatnom vjerom u ispravnost svojih stremljenja, prkosio je istoriji i vremenu prenoseći sa pasa na pas ideju o nezavisnosti Crne Gore", naveo je ministar poručivši da ne postoji časniji događaj od susreta zakletve i mladog vojnika, prenosi Onogošt.

Ministar je naglasio i da je na polju odbrane urađeno mnogo.

"Modernizovali smo našu vojsku, nabavili sofisticiranu opremu, podmladili kadar, uradili dosta na snaženju identiteta i imidža vojske i pokrenuli više ključnih infrastrukturnih projekata", rekao je Bošković.

Nikšićanka Ana Marija Grubač, dio rezervnog sastava VCG izvela je padobranski skok i na Trg Slobode u Nikšiću donijela zastavu Crne Gore.

33331

Predstavljen je dio vojnog naoružanja i opreme. Tokom svečane ceremonije predstavilo se devet kadeta koji su uspješno završili vojne akademije u inostranstvu, a koji su unaprijeđeni u čin potporučnika. Uz to, novih 76 vojnika po ugovoru položilo je zakletvu. 

“Podignuta čela stojte gordo polažeći zakletvu na vjernost domovini. Neka to bude vaša snaga, a garant našeg uspjeha i čast našeg imena. Služite domovini, jer je vojska uvijek bila njena probrana zaštita. Služite vjerno, ponosno i junački Crnoj Gori kao što su vaši preci svaku svoju bit utkali u opstanak prava, časti i slobode Crne Gore. “, poručio je brigadni general Dragutin Dakić.

7247366725200526448955228851489768089845760n


 

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.