Šehović: Potrebno povećati zarade prosvjetnih radnika
Šehović

Čestitka uoči Dana učitelja

Šehović: Potrebno povećati zarade prosvjetnih radnika

Cijenimo da je potrebno povećati zarade prosvjetnih radnika, te u tekućim pregovorima sa Sindikatom razmatramo sve održive načine za realizaciju tog cilja, poručio je u čestitki povodom Dana učitelja Damir Šehović ministar prosvjete.

Uoči Svjetskog dana učitelja 5. oktobra, ministar prosvjete dr Damir Šehović uputio je čestitku:

"Svako postignuće imalo je za temelj najbliže okruženje: porodicu, prijatelje i školu. Ti ambijenti, iz kojih dijete uzima elemente za izgradnju ličnosti, katkad ne funkcionišu savršeno. Nekad je potrebna podrška porodici. Nekad su pak potrebne promjene u načinu na koji dijete provodi vrijeme sa prijateljima. Ali škola, kao treći i noseći stub ličnosti, u svakom momentu mora biti optimalno okruženje za dijete.", naveo je ministar Šehović ističući da je to velika obaveza, ali i povjerenje koje se stavlja u ruke nastavnika.

Ministar je učiteljima poručio da u školi budu sve što je potrebno djeci:

"Od vas se očekuje da budete profesionalni; prenesete gradivo; pratite da li ga djeca usvajaju i pomognete im u tome; držite kriterijume, ali ne tako da djeca nemaju podsticaj; da imate kvalitetnu komunikaciju sa roditeljima; da budete otvoreni za prilagođavanje načina rada; za djetetove emotivne potrebe; da prepoznate promjene u ponašanju i adekvatno se odnesete prema tome; da ih motivišete… Da tih nekoliko sati budete sve što je potrebno onome ko se tek razvija."

Ministar ističe da takva vrsta odgovornosti ne može biti povjerena bilo kome.

"Nju može ponijeti samo onaj ko je od sebe načinio čovjeka i profesionalca, a ko pritom funkcioniše u adekvatnim uslovima. Sve navedeno usmjerilo nas je na potpuno jasan cilj: davanje pune podrške onoj poziciji nastavničke profesije koja joj je oduvijek, po prirodi stvari, pripadala u društvu.", stoji u čestitki Šehovića.

Podsjetio je da Fond za kvalitet i talente koji je osnovan upravo u cilju nagrađivanja najboljih u obrazovanju, pokazao koliko u sistemu imamo prostora za prepoznavanje onih koji rade.

"I za koje ćemo iznova i iznova tražiti načine da im kažemo “hvala”. To radimo kako pomenutim nagrađivanjem, tako i rješavanjem stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti. Izdvajanje preko 6 miliona eura od osnivanja zadruge “Solidarno” za te namjene, govori da li je Vlada i koliko, imala u vidu potrebe nastavnika. Dodatno, cijenimo da je potrebno povećati zarade prosvjetnih radnika, te u tekućim pregovorima sa Sindikatom razmatramo sve održive načine za realizaciju tog cilja.Odavno je rečeno da dobro poučava onaj ko dobro razlikuje. Zato će vas Vlada uvijek podržati u stalnom poboljšanju uslova za rad i život, kako biste vi potom bili u mogućnosti da djecu naučite da razlikuju.Znanje od neznanja.Istinu od neistine.Dobro od lošeg.", zaključio je ministar prosvjete.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.