Ministarstvo kupuje oklopna vozila američkog Oškoša
Foto: MOD

Modernizacija VCG

Ministarstvo kupuje oklopna vozila američkog Oškoša

Ministarstvo odbrane Crne Gore sklopiće ugovor sa američkom kompanijom Oškoš o kupovini lakooklopnih vozila za potrebe Vojske Crne Gore, saznaje Pobjeda.

Resor Predraga Boškovića ranije je objavio plan da se, tokom ove godine, kreditno zaduži 30 miliona eura, kako bi sa 67 lakooklopnih vozila opremili dvije deklarisane čete crnogorske vojske.

Bošković je juče, tokom pres konferencije sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom, kazao da su se Slovenija i Crna Gora opredijelile prema istim kompanijama za nabavku i helikoptera i oklopnih vozila kako bi kasnije „integracija i interoperabilnost dvije vojske mogla da ide na lakši način“.

Slovenija je prošle godine potpisala ugovor o nabavci 38 oklopnih vozila sa američkom kompanijom Oškoš.

Ministarstvo je pregovaralo sa više renomiranih kompanija, među kojima su osim Oškoša bile i Iveco Defence Vehicles - Republika Italija, Urovesa iz Španije, Nurol Makina i BMC- Republika Turska, Elbit Systems iz Izraela, i američki Lockheed Martin.

Da će izbor pasti na Oškoš, nagovijestio je i Bošković u nedavnom intervjuu Pobjedi, kada je kazao da su u obzir uzete prvenstveno one ponude kompanija čija vozila naši vojnici koriste tokom aktivnosti u međunarodnim misijama i vježbama.

U međunarodnim misijama, prvenstveno u misiji „Odlučna podrška“ u Avganistanu, gdje se trenutno nalazi 30 pripadnika Vojske Crne Gore, koriste se američka lakooklopna vozila „oškoš“, model M-ATV MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), kao i vozilo MaxxPro MRAP (Mine Resistant Ambush Protected)

U misiji ojačanog prisutva NATO u Letoniji, osam crnogorskih vojnika takođe koristi vozila američkog proizvođača Oškoš, sa čijim je predstavnicima tokom posjete Americi razgovarala i načelnica u Ministarstvu odbrane Alma Ljuljanjaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.