Pronađen leš morske kornjače stare oko 25 godina, treći slučaj u ovom mjesecu
Foto:Institut za biologiju mora

Bokokotorski zaliv

Pronađen leš morske kornjače stare oko 25 godina, treći slučaj u ovom mjesecu

Leš morske kornjače nađen je nasukan na obalu u Orahovcu u Boki Kotorskoj, saopštio je Institut za biologiju mora koji je po prijavi mještana izašao na teren u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i nadležnim veterinarom Nikolom Trus.

Leš morske kornjače je nađen nasukan na obalu ispod šanka “Grota”.

"Nakon pregleda leša od strane veterinara, zaključeno je da je jedinka najvjerovatnije stradala usled sudara sa gliserom ili skuterom, obzirom da je na vratu uočena fizička povreda koja je dovela do uginuća. Leš kornjače je ženskog pola, dužine oklopa od 80 cm, starosti od oko 25 godina. Na osnovu fotografija prethodnih slučajeva uginulih morskih kornjača tokom septembra mjeseca, smatra se da je ovo isti leš koji je fotografisan u vodama ispred Prčnja 21.09.2019 i da su ga struje donijele na obalu u Orahovac", navode iz Instituta.

Leš kornjače će biti uklonjen od strane Komunalnog preduzeća Kotor.

Iz Instituta podsjećaju da je ovo treći slučaj uginuća morskih kornjača tokom septembra mjeseca u Bokokotorskom zalivu.

Prva je evidentirana u Prčnju 11. septembra pošto je bila u fazi raspadanja, nije bilo moguće utvrditi uzrok uginuća, druga je evidentirana u tjesnacu Kumbor  dan kasnije sa vidnim oštećenjima na oklopu i treća kornjača (ujedno ova ista koja je nađena nasukana na obali u Orahovcu 25.09.2019) je primarno evidentirana da pluta u akvatorijumu Prčnja 21. septembra.

"Sve uginule jedinke pripadaju vrsti Glavate kornjače (Caretta caretta) koje nisu nikakva neuobičajena pojava u zalivu, niti u teritorijalnim vodama Crne Gore. U našim vodama se morske kornjače hrane i u suštini im je naša obala usputna stanica na putu ka sjevernom Jadranu.", pojasnili su iz Instituta.

Glavna prijetnja morskim kornjačama u Bokokotorskom zalivu su, upozoravaju stručnjaci, skuteri i gliseri pa apeluju na građane koji upravljaju ovim vozilima da prilagode brzinu kretanja i obrate pažnju na površinu vode gdje kornjače izlaze da bi udahnule vazduh.

Oni su zahvalili svim građanima naninformacijama o ovakvim događajima.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.