CG spremna da podrži napore međunarodne zajednice u projektovanju stabilnosti
Sa sastanka

Nastupna posjeta izaslanika odbrane Republike Italije

CG spremna da podrži napore međunarodne zajednice u projektovanju stabilnosti

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sa ambasadorom Republike Italije u Crnoj Gori, Lukom Zeliolijem, koji je bio u pratnji novoimenovanog izaslanika odbrane Republike Italije za Crnu Goru, na nerezidentnoj osnovi, pukovnika Ćira Fortea i odlazećeg s te funkcije, pukovnika Paola Sfarea.

Ministar je pukovniku Forteu čestitao postavljenje na novoj dužnosti, izražavajući nadu da će se dosadašnja izvanredna saradnja dva ministarstva dodatno unaprijediti tokom njegovog mandata, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bošković je izrazio zahvalnost povodom sveobuhvatne i kontinuirane podrške Italije Crnoj Gori, kako u domenu sprovođenja odbrambenih reformi koje su rezultirale članstvom u Alijansi, tako i na polju integracija u Evropsku uniju. 

Bošković je naglasio da će Crna Gora nastaviti snažno da promoviše NATO politiku otvorenih vrata, ističući da integracija u NATO i EU za Zapadni Balkan predstavlja apsolutni preduslov utemeljenja trajnog mira i stabilnosti.

On je upoznao sagovornika o aktuelnim odbrambenim prioritetima u pogledu pune integracije crnogorske Vojske u NATO, naglasivši posvećenost Ministarstva modernizaciji odbrambenog sektora.

Ministar je istakao spremnost Crne Gore da podrži napore međunarodne zajednice u projektovanju stabilnosti, kao doprinosu naše države kolektivnom sistemu bezbjednosti, ali i apostrofirao značaj angažmana crnogorskih vojnika u inostranstvu u okviru unapređenja interoperabilnosti i kapaciteta vojske. 

Sagovornici su istakli da je aktuelna bilateralna saradnja Crne Gore i Italije u domenu odbrane kvalitetna i sadržajna, te izrazili zadovoljstvo ostvarenim uspjehom u okviru projekata od zajedničkog interesa koji se odnose na saradnju vazduhoplovstava i mornarica dvije zemlje, kao i školovanje crnogorskih kadeta na italijanskim vojnim akademijama. 

Pukovnik Forte je u odvojenim susretima razgovarao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Dragutinom Dakićem, generalnim direktorom Direktorata za politiku i planiranje odbrane, mr Ivicom Ivanovićem, kao i načelnikom Direkcije za međunarodnu saradnju i vojnu diplomatiju, Andrejem Lakićem.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.