Kolašin: Prebijanju transrodnog muškarca prethodio incident u kafani
Kolašin

Napadačima određen pritvor do mjesec dana

Kolašin: Prebijanju transrodnog muškarca prethodio incident u kafani

Slavku Keljanoviću (32), Radošu Vukićeviću (30) i Bogdanu Vukićeviću (30) određen je pritvor do mjesec zbog sumnje da su brutalno napali i pretukli transrodnog muškarca ispred njegove porodične kuće u Mateševu kod Kolašina.

Sutkinja Osnovnog suda u Kolašinu Mirjana Čepić ovu odluku donijela juče nakon što je saslušala osumnjičene.

Trojici muškaraca na teret se stavlja da su 28. avgusta oko 23 sata došli ispred kuće transrodnog muškarca u Mateševu i kada im je otvorio vrata izvukli ga napolje gdje su ga vrijeđali, ponižavali i tukli dok nije izgubio svijest.

Prema nezvaničnim informacijama, oni su sa njim imali susret tokom dana u kafani na Mateševu, gdje je došlo do rasprave, da bi se incident i napad desio uveče ispred kuće transrodne osobe.

Žrtva napada ne živi u Kolašinu već je, prema saznanjima Pobjede, bila na odmoru i boravila u kući svoje porodice u Mateševu. Napadačima se na teret stavlja krivično djelo nasilničko ponašanje.

Prema članu 399 Krivičnog zakonika, osumnjičenima je za ovo krivično djelo zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Policija je efikasnom reakcijom identifikovala i uhapsila osumnjičene. Institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava oštro su osudile ovaj brutalni napad, a iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava saopštili su da su ovaj resor i Vlada visoko postavili obavezu kreiranja politike zaštite prema svim manjinama, ali da ovakvi incidenti, ipak, pokazuju da ciljevi iz agende nijesu na pravi način realizovani.

Najavili su da će, između ostalog, analizirati primjenu antidiskriminacionog i krivičnog zakonodavstva kako bi sagledali gdje su propusti i zbog čega se zakoni ne primjenjuju na pravi način.

Nemamo, kazali su, dovoljan broj presuda za govor mržnje, niti za diskriminaciju na prekršajnom nivou, ali ni slučajeva primjene otežavajuće okolnosti po osnovu seksualne orijenatcije na krivičnom nivou.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.