Laboratorija DZ Podgorica akreditovana u skladu sa međunarodnim standardima
Nebojša Kavarić

Laboratorija DZ Podgorica akreditovana u skladu sa međunarodnim standardima

Dom zdravlja Podgorica prva je ustanova sa medicinskom laboratorijom u Crnoj Gori koja je akreditovana u skladu sa zahtjevnim uslovima međunarodnog standarda MEST EN ISO 15189:2016, saznaje Pobjeda.

 Direktor te ustanove Nebojša Kavarić potvrdio je da je uspješno realizovan proces akreditacije Centra za laboratorijsku dijanostiku i objasnio da se tim međunarodnim standardom specificiraju zahtjevi za kvalitet i kompetentnost medicinskih laboratorija.

„Dobijanjem akreditacije, potvrđeno je da Centar za laboratorijsku dijagnostiku Doma zdravlja Podgorica, u kojem se godišnje obavi oko milion laboratorijskih analiza, savremena laboratorija koja svojim radom odgovara najvišim standardima laboratorijske prakse i zahtjevima svojih korisnika usluga, a to su tačni, blagovremeni i pouzdani rezultati“, kazao je Kavarić.

Menadžment je, ističe Kavarić ostvario viziju - savremen, efikasan i akreditovan Centar za laboratorijsku dijagnostiku koji angažovanjem sopstvenog stručnog kadra, praćenjem savremenih trendova u oblasti laboratorijske dijagnostike, te korišćenjem najsavremenije tehnologije, postiže visok nivo kvaliteta laboratorijskih analiza.

„Naš centar danas je savremena laboratorija koja prati najviše standarde laboratorijske prakse i zahtjeve korisnika usluga. Opremljen je najsavremenijom laboratorijskom opremom renomiranih svjetskih proizvođača, potrebnom mjerno - kontrolnom opremom i sa stručnim i iskusnim kadrom postiže najviše ciljeve u domenu laboratorijske dijagnostike“, naglasio je Kavarić.

U Centru za laboratorijsku dijagnostiku uzimaju se, objašnjava on, humani uzorci za ispitivanje i izvođenje analitičkog testiranja za parametre iz oblasti biohemije, hematologije, koagulacije i citohemijske analize urina.

Laboratorija je uspostavljena na 11 lokacija u gradu, na punktovima - Blok V za odrasle, Blok V za djecu, Stara varoš, Nova varoš, Stari aerodrom, Konik, Donja Gorica, Novi blok Zabjelo, Tuzi, Golubovci i Zlatica.

„Sopstvenim vozilima za patronažu sa ekipama vozača i medicinskih radnika uzimaju se uzorci i na kućnoj adresi. Usluge terenske službe korisnicima pružamo na cijeloj teritoriji glavnog grada. Ove ekipe terenske službe ujedno obezbjeđuju transport uzoraka i sa punktova u centralnu laboratoriju, poštujući sve uslove transporta biološkog matrijala za laboratorijsku obradu“, dodaje Kavarić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.