Džefri Harigan

Harigan će u svom mandatu raditi na produbljivanju odnosa sa Balkanom

"CG cijenjeni saveznik NATO-a koji je pomogao promovisanje mira i stabilnosti na Z.Balkanu"

Komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi general Džefri Harigan kazao je da je Crna Gora cijenjeni saveznik Alijanse i da imati države poput Crne Gore, znači povećanje kolektivne bezbjednosti. Harigan je naveo da će u svom mandatu raditi na produbljivanju odnosa sa Balkanom, državama koje su važni saveznici NATO-a.

"Crna Gora je cijenjeni saveznik NATO-a koji je pomogao promovisanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Bez obzira na veličinu zemlje, imati državu poput Crne Gore u NATO-u znači povećavanje kolektivne sigurnosti svih NATO država", rekao je Harigan za Pobjedu.

Harigan, koji je zadužen za odbranu vazdušnog prostora 29 NATO saveznika, i 104 zemlje zemlje širom svijeta, podsjeća da je NATO od juna 2017. započeo misiju Air Policinga u Crnoj Gori.

"Kao komandant vazduhoplovne komande NATO-a, ponosan sam što su naši NATO saveznici u Italiji i Grčkoj odlučni da podrže ovu misiju, koja osigurava sigurnost neba nad Crnom Gorom i za civilne i za vojne avione u nevolji. NATO Air Policing misija je mirovna kolektivna odbrambena misija i princip kolektivne odbrane je u samom srcu NATO osnivačkog akta," rekao je Harigan.

Kolektivna bezbjednost, dodaje on, ostaje jedinstven i trajan princip koji povezuje članove Alijanse, obavezujući ih da se međusobno štite i uspostavljaju duh solidarnosti.

"Takođe bih želio da ponovim komentare generalnog sekretara Stoltenberga i zahvalim Crnoj Gori što nastavlja da podržava misiju NATO-a u Avganistanu", istakao je Harigan, koji je na poziciju komandanta američkih vazdušnih snaga imenovan u maju ove godine.

Upitan da li će Balkan i saradnja sa regionom biti jedan od prioriteta tokom njegovog mandata, Harigan kaže da je od preuzimanja komande usredsređen na spremnost njegovih snaga i jačanja partnerstva među saveznicima.

"Naše partnerstvo sa narodima na Balkanu je izuzetno važno i ojačano je zajedničkim vježbama i obukama koje nam omoguć avaju odgovarajuć a sredstva, na pravom mjestu i u pravo vrijeme", navodi Harigan.

Vježba Astral Knight je, ističe, sjajan primjer kako može da se poveća spremnost i ojača partnerstva.

"Astral Knight je bila zajednička, multinacionalna, integrisana vježba vazdušne iraketne odbrane koja je uključivala pripadnike službi i sredstva iz SAD-a, Italije, Slovenije i Hrvatske, a zajednički rad tokom ove vježbe omoguć io nam je unapređenje komandne i kontrolne integracije, poveć anje koordinacije i interoperabilnosti vazdušnih, kopnenih i morskih sposobnosti i preklapanje operacija u integrisanom sistemu za vazdušnu i protivraketnu odbranu ", objasnio je general NATO-a.

Napominje da će kasnije ove godine saveznici učestvovati u vježbi „Thracian Fall“ u Bugarskoj.

"Gdje ćemo testirati sposobnost Vazduhoplovstva SAD-a i Bugarske vazduhoplovne snage. Ništa od ovoga ne bi bilo moguć e bez izvanrednih partnerstava koja imamo s Balkanom, a ja ostajem posveć en produbljivanju tih odnosa u buduć nosti", zaključio je Harigan.

Ko je general Džefri Harigan

General Džefri Harigan je komandant američkih vazdušnih snaga SAD u Evropi i komandant američkih vazdušnih snaga u Africi. Komandant je i Savezničke vazduhoplovne komande sa sjedištem u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, u Njemačkoj. Odgovoran je za vazdušnu i raketnu odbranu 29 zemalja članica NATO saveza, a tokom svoje dugogodišnje vojne karijere komandovao je američkim vazdušnim snagama na više od 19 miliona kvadratnih milja.

Ovo područje obuhvata 104 zemlje u Evropi, Africi, Aziji i na Bliskom istoku, Arktičkom, Atlantskom i Indijskom okeanu, gdje živi više od četvrtine svjetskog stanovništva i gdje se generiše više od četvrtine svjetskog bruto društvenog proizvoda. Harigan je bio na čelu centralne komande ratnog vazduhoplovstva SAD, kada su tokom 2016. godine ratni avioni koalicije prevođene SAD uništili fabriku u Iraku koju su koristili pripadnici takozvane Islamske države za proizvodnju hemijskog oružja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.