Unutrašnja kontrola policije u 9 slučaja konstatovala propuste u postupanju službenika
ilustracija

Za pola godine 20 kontrola

Unutrašnja kontrola policije u 9 slučaja konstatovala propuste u postupanju službenika

Službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije izvršili su, od početka januara do kraja jula 2019. godine, 20 kontrola zakonitosti postupanja policijskih službenika, na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nezakonitostima i nepravilnostima u radu i postupanju policijskih službenika, kao i na osnovu planskih aktivnosti Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policje, pišu Dnevne novine.

Prema podacima iz Izvještaja, u devet slučajeva su konstatovani izvjesni propusti ili nezakonitosti u postupanju policijskih službenika.

“U tri slučaja izvještaji sa spisima predmeta sačinjenim u postupcima unutrašnje kontrole dostavljeni su na dalji postupak nadležnim državnim tužilaštvima, zbog postojanja osnovane sumnje da je sedam policijskih službenika izvršilo krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti: tri policijska službenika zbog krivičnog djela prevara u službi, dva policijska službenika zbog krivičnog djela zlostavljanje, u sticaju sa krivičnim djelom laka tjelesna povreda, dva policijska službenika zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja”, navodi se u Izvještaju.

U jednom od ovih slučajeva, izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen je direktoru Uprave policije na dalji postupak, u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv dva policijska službenika, za koje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su radnjama i postupanjem počinili teže povrede službene dužnosti..

Direktoru Uprave policije na dalji postupak, u tri slučaja, dostavljeni su izvještaji o izvršenim kontrolama, u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv pet policijskih službenika, za koje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su radnjama i postupanjem počinili teže povrede službene dužnosti: tri policijska službenika zbog teže povrede službene dužnosti, jedan policijski službenik zbog teže povrede službene dužnosti i jednog policijskog službenika zbog teže povrede službene dužnosti.

“Osim navedenog, u dva od ovih slučajeva, izvještaji o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljeni su i nadležnim državnim tužilaštvima, na dalji postupak i konačnu ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivične odgovornosti u radnjama i postupanju policijskih službenika”, navodi se u Izvještaju.

U jednom slučaju, izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen je Etičkom odboru na ocjenu etičnosti postupanja policijskog službenika, zbog postojanja osnovanje sumnje da je postupanje i ponašanje policijskog službenika van službe bilo u suprotnosti sa odredbama Kodeksa policijske etike.

Osim navedenog, izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen je i nadležnom državnom tužilaštvu, na dalji postupak, ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivične ili prekršajne odgovornosti u postupanju policij skog službenika u predmetnom slučaju.

Na osnovu zahtjeva postupajućeg državnog tužioca, u jednom slučaju izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta dostavljen je nadležnom državnom tužilaštvu, na dalji postupak, ocjenu i odlučivanje o postojanju krivične odgovornosti u radnjama i postupanju policijskih službenika, dok je u jednom slučaju konstatovano da je neposredni rukovodilac već preduzeo zakonske mjere u cilju utvrđivanja disciplinske odgovornosti policijskog službenika zbog načina postupanja u predmetnom slučaju.

U preostalih 11 slučajeva, u postupcima kontrole nijesu utvrđene nepravilnosti ili nezakonitosti koje bi ukazivale na postojanje elemenata za pokretanje postupaka za utvrđivanje disciplinske ili druge odgovornost policijskih službenika.

Službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije su za pola godine izvršili kontrole zakonitosti postupanja policijskih službenika na osnovu deset pritužbi građana na postupanje i ponašanje policijskih službenika, od kojih je samo jedna ocijenjena osnovanom.

“U slučaju u kojem je utvrđena nepravilnost u postupanju policijskog službenika, Odjeljenje je konstatovalo i da je neposredni rukovodilac već preduzeo zakonske mjere u cilju utvrđivanja disciplinske odgovornosti policijskog službenika zbog načina postupanja u predmetnom slučaju”, navodi se u Izvještaju, prenose Dnevne novine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.