Stoltenberg: Mi ne želimo novu trku u naoružanju
Jens Stoltenberg

Stoltenberg: Mi ne želimo novu trku u naoružanju

NATO je saopštio da je dogovorio odbrambeni paket mjera u cilju odvraćanja Rusije po isteku Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg i kratkog dometa između SAD i Rusije.

Alijansa je istakla da će njen eventualni odgovor biti odmjeren i uključivati samo konvencionalno oružje.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da neće biti ishitrenih poteza od strane Alijanse, koja neće slijediti ono što čini Rusija.

"Mi ne želimo novu trku u naoružanju", rekao je Stoltenberg.

Evropski zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi ako sporazum propadne, Evropa ponovo mogla da postane arena za nuklearne rakete srednjeg dometa koje bi nagomilavale SAD i Rusija.

Generalni sekretar NATO na sličan način je okrivio Rusiju za ono što je opisao kao ponavljeno kršenje ugovora.

Stoltenberg je rekao da Alijansa "žali što Rusija nije pokazala želju i preduzela korake da ispuni međunarodne obaveze", prenio je AP.

Americki zvaničnici tvrdili su da Rusija ne samo da krši sporazum i razvija zabranjeno oružje, već i da je Kina izrađivala slično oružje koje nije u skladu sa sporazumom, a da se jedino SAD ponašala u skladu sa paktom o kontroli oružja.

SAD će sada biti slobodna da razvija oružane sisteme koji su prethodno bili zabranjeni, navodi AP.

Amerika planira probu takvog oružja u narednim nedjeljama, rekao je visoki zvaničnik američke administracije, koji je tražio da ne bude imenovan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.