Fokus na izgradnji vodovoda na Kakarickoj gori, fekalne kanalizacije i unaprjeđenju putne infrastrukture
Sa sastanka

Vuković u Maslinama

Fokus na izgradnji vodovoda na Kakarickoj gori, fekalne kanalizacije i unaprjeđenju putne infrastrukture

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa saradnicima razgovarao je sa građanima mjesnih zajednica Masline, Proleter i Jedinstvo o realizovanim aktivnostima i budućim planovima gradske uprave u tom dijelu grada.

„Najznačajniji projekat koji ćemo realizovati u narednom periodu na ovom prostoru je izgradnja vodovoda za naselje na Kakarickoj gori i odlučili smo da uđemo u sistemsko rješavanje tog problema. Nedavno je raspisan tender za izgradnju rezervoara i uskoro počinje realizacija i druge faze tog projekta – izgradnja cjevovoda i postavljanje potisne pumpe, tako da ćemo za godinu dana imati u funkciji taj sistem“, istakao je Vuković.

On je dodao da je Glavni grad gotovo kompletan budžet koji je u ovoj godini namijenjen za te vrste projekata u iznosu od preko 250. 000 eura  opredijelio upravo za to naselje.

Vuković je saopštio i da će sistem fekalne kanalizcije na području MZ Maslina, Jedinstva i Proletera biti značajno unaprijeđen u narednom periodu.

"U MZ „Jedinstvo“ će se raditi kolektor fekalne kanalizacije u dužini od 1,170m ( Ulica 8.jula, krak Ulice Prve proleterske , Durmitorskoj ulici i dva kraka Skopske ulice). MZ Masline će dobiti novih  1185m fekalne kanalizacije  (Ulica Goce Delčeva, Valtazara Bogišića, Žarka Zrenjanina i u djelovima ulica Desete crnogorske brigade i Nikole Đurkovića). U MZ „Proleter“ ćemo raditi najviše, jer je 2830m ukupna dužina planirane izgradnje fekalne i atmosferske kanlizacije ( Ulica Radovana Petrovića, Vukosave Božović, Žabljačkoj ulici, Antona Čehova, Goranskij, Veljka Jankovića, Pionirskih odreda CASNO-a i Viktora Igoa). Dakle, gotovo da neće biti ulice u ovom dijelu grada koja neće biti pokrivena mrežom fekalne kanalizacije” naglasio je gradonačelnik Podgorice.

On je saopštio da je realno da jedan dio ovoga posla bude završen i do kraja tekuće godne, dok će dinamiku planiranih aktivnosti diktirati i faktori na koje grad ne može uticati, kao što su tenderske procedure.

“U sklopu projekta sistema za prečišćavanje otpadnih voda Podgorica će dobiti preko 20 km nove kanalizacione mrež, tako da će 70 % Podgorice biti pokriveno mrežom fekalne kanalizacije što je praktično evropski standard”, saopštio je Vuković.

On je podsjetio da će se vrlo brzo u skladu sa prethodno datim obećanjem, pored predškolske ustanove „Zvončić“ raditi i atmosferska kanalizacija u dužini od 100 m, kao i ograda na obližnjem sportskom poligonu.

Vuković je saopštio da će do kraja mandata aktuelne gradske uprave cijela Podgorica, kroz uštede za električnu energiju, biti pokrivena savremenom led rasvjetom kao prvi grad u regionu, a to je  višestruko značajna investcija i za MZ  Masline, Proleter i Jedinstvo.

„Stručne službe Glavnog grada već su krenule da saniraju kuća Stojanovića koja je vrijedan poklon te porodice Glavnom gradu i  namjerni smo da ga u potpunosti stavimo u funkciju za potrebe razvoja kulture u ovom dijelu grada“ izjavio je Vuković dodajući da će taj projekat, u zavisnosti od finansijskih mogućnosti, biti realizovan do kraja tekuće ili najkasnije tokom naredne godine.

Vuković je saopštio i da gradsku upravu čeka ozbiljan posao na planu infrastrukturnog sređivanja objekata mjesnih zajednica i da će u tom dijelu interventno djelovati tamo gdje je najpotrebnije, nakon čega će budžetom optredijeliti sredstva kako bi svi ti objekti bili potpuno funkcionalni i opremljeni neophodnim sadržajima.

Kada je u pitanju putna infrastruktura on je istakao da će Skopska ulica biti rekonstruisana i sanirana uz optimalna tehnička rješenja, imajući u vidu da je to najznačajnija ulica u Maslinama, kao i Komska ulica, a ostale saobraćajnice u zavisnosti od finansijskih mogućnosti. On je ocijenio i da je sanacija asfaltne podloge na mostu koji vodi prema Starom Aerodromu prioritet za taj dio grada i da će, zbog velike fekvencije saobraćaja  čim prođe ljetnja sezona i stvore se optimalni uslovi gradske službe krenuti i u relizaciju i sanaciju tog mosta i puta prema Katoličkoj crkvi.

„Ne odustajemo od ideje izgradnje tržnog centra sa zelenom pijacom u Maslinama, jer imamo namjeru da u svakom dijelu grada, kao što smo to već učinili u Bloku V i na Koniku, i u da u svakom dijelu grada sagradimo takve objekte koji znače i nova zapošljavanja i veći kvalitet života građana“ istakao je Vuković.

Gradonačelnik Podgorice je ocijenio da je usvajanje planske dokumentacije pretpostavka daljeg razvoja grada i izrazio zadovoljstvo što su DUP „Ibričevina“ i DUP  „Kakaricka gora“ već u proceduri izrade i dodao da se nada da će već do kraja godine ta planska dokumenta biti gotova

. „DUP „Murtovima“ je završen i samim tim na tom prostoru ćemo krenuti u realizaciju značajnih projekata, kao što je novi sportski kompleks koji će se nadovezati na postojeći kompleks FK „Kom“  u okviru kojeg je Glavni grad značajno investirao zajedno sa FSCG I Vladom CG, jer nam je cilj da na tom prostoru dobijemo jedan od najmodernijih fudbalskih kompleksa, ne samo  u Crnoj Gori“ zaključio je gradonačelnik.

 Vuković je govorio i o tekućem investicionom ciklusu od 200 miliona eura ulaganja u kapitalne infrastrukturne projekte u Glavnom gradu, među koje spadaju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Jugozapadna obilaznica, Donjogorički bulevar, ugradnja led rasvjete, izgradnja doma za stare, bulevar prema Zeti, vrtić na Starom Aerodromu, Srednja stručna škola u Golubovcima, zgrada Gradskog pozorišta, zapadna obilaznica, bulevar između Podgorice i Danilovgrada, novi bulevar u Gornjoj Gorici, bulevar prema Tuzima, rekonsturkcija starog puta ka Danilovgradu, izgradnja istočne tribine Gradskog stadiona, proizvodnja električne energije iz biogasa i mnogi drugi.

Vuković i njegovi saradnici iz gradske uprave do kraja ovog mjeseca razgovaraće sa građanima i u  preostalim mjesnim zajednicama na teritoriji Podgorice.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.

Komentara: (0)

Novi komentar