U crnogorskoj ambasadi u Srbiji proslavljen Dan državnosti
Foto: Tanjug

U crnogorskoj ambasadi u Srbiji proslavljen Dan državnosti

Svečanim prijemom u Ambasadi Crne Gore u Srbiji večeras je proslavljen Dan državnosti naše zemlje - 13. jul.

Veliki broj zvanica u beogradskom hotelu "Hajat" dočekao je odlazeći ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović, a prije početka zvaničnog dijela proslave intonirane su himne dvije države, "Oj, svijetla majska zoro" i "Bože pravde".

Mićunović je u pozdravnom govoru podsjetio na značaj 13. jula u crnogorskoj tradiciji.

Toga dana 1941., istakao je on, podignut je ustanak protiv okupatora, u kome je učestvovalo 30 hiljada ljudi, što ga, kako je kazao, čini najvećim organizovanim opštenarodnim ustankom u Evropi.

On je rekao da između dvije države postoji spremnost za zajedničku budućnost i obostrani interes na svakom planu, posebno kada je riječ o zajedničkom i prosperitetnom Balkanu i učlanjenju u Evropsku uniju.

"Prijateljskoj državi Srbiji i svim njenim građanima i večeras sa ove svečanosti upućujemo najbolje želje za svaki prosperitet", poručio je crnogorski ambasador.

Prisutni su bili predstavnici političkog, javnog, diplomatskog i kulturnog života, među kojima i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ambasador SAD Kajl Skot, ambasador Italije Karlo Lo Kašo, šef Misije Savjeta Evrope u Srbiji Tobijas Flesenkemper, crkveni velikodostojnici i drugi.

Crna Gora je međunarodno priznanje stekla na Berlinskom kongresu 13. jula 1878.

Na istoj konferenciji potvrđena je nezavisnost i Srbije i Rumunije, čime je ozvaničeno osamostaljenje tri balkanske države od tadašnjeg Osmanskog carstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.