Neophodno poštovanje ljudskih prava u policijskom postupanju
Sa sastanka

Uprava policije posvećena primjeni preporuka iz CPT-a

Neophodno poštovanje ljudskih prava u policijskom postupanju

Direktor Uprave policije Veselin Veljović sastao se sa izvršnom direktoricom Akcije za ljudska prava (HRA) Teom Gorjanc – Prelević i predsjednikom Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandrom Sašom Zekovićem.

Sastanak je inicirao direktor Veljović a povodom razmjene informacija koju je Uprava policije imala sa HRA u vezi sa preporukama iz „Izvještaja Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) o posjeti Crnoj Gori u periodu od 09. do 16. oktobra 2017. godine“. 

Veljović je na sastanku  istakao posvećenost i spremnost Uprave policije u implementaciji preporuka i mišljenja CPT-a.

"Da je Uprava policije prepoznala obavezu i važnost rješavanja ove problematike potvrđeno je i Instukcijom o sprovođenju preporuka CPT-a sa Planom za spovođenje preporuka koju je donijela Uprava policije. Instukcija sa Planom je, radi potpune implementacije, dostavljena organizacionim jedinicama Uprave policije čija implementacija će se sa pažnjom pratiti., saopšteno je nakon sastanak.

Kako se dalje navodi, pored ove teme, direktor Veljović, g-đa Gorjanc – Prelević i g-din Zeković su razmijenili mišljenja i o ostalim pitanjima koja se odnose na sistemsko unaprjeđenje primjene međunarodnih standarda ljudskih prava za policijsko postupanje, sa čim u vezi je i dogovorena dalja komunikacija i saradnja.

Jedna od tih aktivnosti, kako je dogovoreno na sastanku, biće i zajedničko izdavanje odgovarajuće publikacije od strane Uprave policije, Savjeta za građansku kontrolu rada policije i HRA, a koja će tretirati preporuke i mišljenja CPT-a i sadržati pomenutu Instukciju za implementaciju ovih preporuka u okviru Uprave policije.

Ovim Uprava policije, Savjet za građansku kontrolu rada policije i HRA žele da ukažu na neophodnost zakonitog djelovanja i poštovanja ljudskih prava u policijskom postupanju.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.