EU nije izgubila interesovanje za Zapadni Balkan
Ilustracija

EU nije izgubila interesovanje za Zapadni Balkan

Državni sekretar Njemačke u Ministarstvu odbrane Tomas Silberhorn ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da EU nije izgubila interesovanje za Zapadni Balkan.

“EU je uvijek bila jasna da je region od vitalnog strateškog značaja za Evropu. Ne želimo da region postane izvor nestabilnosti. Umjesto toga, podržaćemo vas na vašem putu ka prosperitetnijoj budućnosti”, kazao je Silberhorn.

mrthomassilberhorn

Tomas Silberhorn 

Zapadni Balkan je, navodi on, u srcu Evrope ne samo sa geografske, već i iz kulturne i istorijske perspektive.

“Budućnost regiona može biti samo evropska. Evropa se ne bavi isključivanjem nikoga. Pozdravljamo svakoga ko poštuje naš skup zajedničkih vrijednosti i spreman je da doprinese i istovremeno ima korist od mirne i prosperitetne budućnosti našeg kontinenta”, naveo je Silberhorn.

Izbori za Evropski parlament pažljivo su praćeni u Crnoj Gori i mnogo pažnje izazvao je uspjeh desničarskih i nacionalističkih snaga u nekim evropskim zemljama.

”Za evropski projekat zaista postoje izazovi od strane populističkih desničarskih i nacionalističkih snaga iz Unije. Moje tumačenje rezultata je sljedeće: moramo postati bolji u objašnjavanju dosad neviđenih dostignuća evropskih integracija u smislu trajnog mira i prosperiteta. To znači da postoji mnogo više dugoročnih strateških varijabli, kao i kopenhaških kriterijuma koji utiču na politiku proširenja EU. U pogledu članstva Crne Gore u EU, Njemačka ostaje posvećena pružanju podrške svim neophodnim naporima za unutrašnju reformu”, istakao je Silberhorn.

Poručuje da su Njemačka i EU bile i biće posvećene regionu-ekonomski, politički, kao i u pogledu obezbjeđivanja bezbjednosti i stabilnosti.

“Razmislite o značajnoj finansijskoj podršci EU za regionalnu infrastrukturu, posebno u oblasti transporta i energije. Ili ekonomsku podršku koju Evropska komisija pruža komercijalnim kompanijama, uključujuć i start-up kompanije u regionu. I kao predstavnik njemačkog Ministarstva odbrane, dozvolite mi da naglasim da Njemačka svake godine učestvuje u obukama za stotine pripadnika vojne službe iz svih balkanskih država. Na operativnom nivou, mi blisko sarađujemo sa skoro svim oružanim snagama u regionu, bilo u Avganistanu, Maliju ili Sredozemnom moru”, naveo je Silberhorn.

Njemačka će predsjedavati Savjetom EU u drugoj polovini naredne godine.

“Trenutno smo usred priprema za to. Ono što mogu da kažem u ovom trenutku je da će Njemačka biti čvrsto posvećena pružanju neophodnog podsticaja i podrške jačoj EU. Imajući u vidu mnoge izazove sa kojima se suočavamo unutar i van EU, dalji razvoj i jačanje naše Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike uz potpunu komplementarnost sa NATO svakako će imati dominantnu ulogu”, kazao je Silberhorn.

Njihov cilj je, dodaje, da nastave put ka sve povezanijoj i na taj način sve sposobnijoj evropskoj bezbjednosnoj i odbrambenoj arhitekturi.

“Radimo u pravcu EU koja štiti Evropu i njene građane, na osnovu efikasnih sposobnosti upravljanja krizama. Naša vizija je evropska odbrambena unija koja će ispuniti ovu ambiciju, a uvijek u bliskoj vezi sa NATO. Želimo da ostanemo transatlantski, ali želimo da postanemo više evropski”, naglasio je Silberhorn.

On nema utisak da su EU i pojedine zemlje članice izgubile interesovanje za Balkan.

“Nimalo. EU je uvijek bila jasna da je region od vitalnog strateškog značaja za Evropu. Ne želimo da region postane izvor nestabilnosti. Umjesto toga, podržaćemo vas na vašem putu ka prosperitetnijoj budućnosti”, jasan je Silberhorn.

On je prokomentarisao i budućnost NATO-a.

“Posljednjih sedam decenija NATO je bio garant bezbjednosti i slobode u evroatlantskom području. Imajući u vidu različite izazove nestabilne bezbjednosne sredine u kojoj živimo od velike konkurencije moći do migracije, terorizma, hibridnog rata i sajbera NATO-ova relevantnost kao i atraktivnost su neosporne”, kazao je Silberhorn.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.