Brajović: Crna Gora po stepenu postignutog razvoja prva naredna članica Evropske unije
Ivan Brajović

Na zasijedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

Brajović: Crna Gora po stepenu postignutog razvoja prva naredna članica Evropske unije

Parlamentarna povezanost i dobra saradnja mora da pruži podstrek vladama da unaprijede ekonomsku saradnju, ocijenio je predsjednik crnogorskog parlamenta, Ivan Brajović.

"Poboljšanje putnih, željezničkih, energetskih i informaciono – komunikacionih konekcija su preduslov bolje ekonomske i društvene povezanosti u okviru jugoistočne Evrope. Samo tada možemo očekivati ubrzani razvoj koji će unaprijediti kvalitet života u našoj regiji“, rekao je Brajović na šestom zasijedanja Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PS SEECP).

Brajović je kazao da Crna Gora, kao članica NATO i po stepenu postignutog razvoja prva naredna članica Evropske unije (EU), razumije značaj izgradnje partnerskog odnosa, kao i bolje međudržavne povezanosti na svim poljima za održiv ekonomski i društveni razvoj, a samim tim i za izvjesniju budućnost koju očekuju građani.

„Crna Gora podržava ciljeve Regionalnog savjeta za saradnju koji se tiču povezanosti. Potpisivanje sporazuma, kojim smo još jedan korak bliže zoni bez rominga, na najbolji način pokazuje opipljive koristi regionalne saradnje“, poručio je Brajović, prenosi agencija MINA.

Skup u Sarajevu, kako je saopšteno iz Brajovićevog Kabineta, bio je prilika za susrete sa visokim zvaničnicima Bosne i Hercegovine (BiH).

Brajović je imao odvojene razgovore sa članom Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferovićem, kao i sa članom Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Denisom Zvizdićem, istovremeno i predsjednikom Savjeta ministara BiH.

„Tokom oba razgovora ocijenjeno je da dvije države imaju izuzetne prijateljske odnose koji predstavljaju primjer dobrosusjedske saradnje u regionu. Konstatovano je postojanje značajnih potencijala za dodatno jačanje sveukupnih odnosa, posebno na polju ekonomije, pri čemu je naglašena važnost unaprjeđenja putne infrastrukture“, dodaje se u saopštenju.

Na sastancima je zaključeno da stalne reforme koje sprovode obje zemlje u okviru procesa evropske integracije, zahtijevaju konkretne poteze od evropskih partnera čije su pozitivne poruke jako važne za sve zemlje regiona.

Naglašena je potreba da Evropska unija (EU) pokaže da pravilno sagledava sve probleme i okolnosti, kao i da u kontinuitetu potvrđuje jasnu evropsku perspektivu država koje ispunjavaju neophodne kriterijume.

PS SEECP je uspostavljena 2014. godine, kao rezultat višegodišnjeg angažovanja zemalja učenica na institucionalizaciji parlamentarne dimenzije te inicijative.

Učesnice PS SEECP-a su 13 država – Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Kosovo, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.