Ilustracija

Predstava pored zabavnog, ima i edukativni karakter

"Zaštita prije svega" u Dadovu

Premijera prve predstave novoosnovane pozorište trupe Hvalitet 20. maja u 20 časova.

U komadu "Zaštita prije svega!" glumca i autora Ivana Zekića nailazimo na dva para u dvadesetim godinama koje jedne noći potraga za prezervativom dovodi u niz nepredviđenih situacija, i kako to obično biva iz tih situacija oni uče mnogo jedni o drugima ali i o sebi samima. Sporedni likovi koji se pojavljuju u komadu kao prepreka do njihovog cilja su prodavac, taksista, policajac i komšije, koji baš igrajući te svakodnevne životne uloge jasno slikaju društvo u kom živimo, a koje je rijetko spremno za saradnju ali zato gotovo uvijek spremno da opstruira.

Uprkos svim iskušenjima koje mlad čovjek inače mora da prođe kada želi nešto da ostvari, junaci te noći ipak ostaju na pravom putu, dosljedni svojim prvobitnim odlukama, svjesni da je svako odgovoran na prvom mjestu za svoj a onda i za po još nečiji život. Ova priča slika mlade ali samosvjesne ljude, koji su spremni da uzmu svoj život u ruke i koji ne dozvoljavaju društvu bilo koga da stigmatizuje a svakako ne njih koji su najčistiji izdanak istog.

Predstava pored zabavnog, ima i edukativni karakter, jer učestvuju i dance4life volonteri iz NVO Jazas, koji će provocirati različite stavove i reakcije gledalaca kroz pažljivo osmišljenu diskusiju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju mladih.

"Izvještaj Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti pokazuje da su ispitanici najmanje toletantni prema predstavnicima LGBT populacije i osobama koje žive sa HIV-om, tek potom dolaze na red stare srpske boljke: Hrvati i Albanci, te je i to razlog što nikako ne smijemo prestati da apelujemo na mlade da čuvaju svoje zdravlje i od prvog seksualnog odnosa misle na zaštitu", ističe Ivan Zekić.

Baš kao u tekstu i u predstavi uloge su poverene mladim ali već višestruko proslavljenim i priznatim glumcima Tamari Dragičević, Ivanu Zekiću, Radovanu Vujoviću i Nađi Maršićević, dok režiju potpisuje takođe mlad reditelj, Vladan Đurković. Elemente forum teatra izvode mladi iz dance4life pokreta.

Nakon premijere beogradska publika će moći da pogleda i reprizu 22.maja. Iako predstava ostaje na redovnom repertoaru Dadova u pozorišnoj sezoni 2013/2014., trupa Hvalitet ide sa njom na turneju po Srbiji i zemlje regiona kako bi ova tema došla u kontakt sa što većim brojem mladih.

(Izvor:MONDO)