Impresivan turistički rast ponovo pozicionirao CG kao vrhunsku destinaciju
Savjet za turizam

Zasijedao Savjet za turizam

Impresivan turistički rast ponovo pozicionirao CG kao vrhunsku destinaciju

Savjet za turizam je danas na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, konstatovao da turistički pokazatelji u prvom kvartalu ove godine značajno premašuju podatke iz rekordne 2018. godine što, uz činjenicu da su aktivnosti na pripremi špica ovogodišnje sezone realizovane ili se realizuju u skladu sa planom, ukazuje da će i 2019. biti veoma uspješna turistička godina.

"U prva tri mjeseca 2019. godine Crnu Goru je posjetilo 166.628 turista, što je 38,15 odsto više nego u istom periodu 2018. dok je registrovano 645.630 turističkih noćenja – 22,4 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Podaci o turističkom prometu koji evidentiraju lokalne turističke organizacije pokazuju povećanje od prosječno 15,33 odsto u prve 23 sedmice ove godine (zaključno sa 14. junom) u odnosu na isti period 2018. godine. Ovi podaci utoliko su značajniji ima li se u vidu da je prošle godine, u kojoj je crnogorski turizam potukaio sve rekorde, broj turista povećan za 10,24 odsto u odnosu na 2017, a broj noćenja za 8,17 odsto", navedeno je u Izvještaju o realizaciji aktivnosti predviđenih Planom pripreme ljetnje turističke sezone za 2019. godinu koji je Savjet razmotrio.

D9RqSNWW4AEXd6E1

Kako se dodaje, porast broja turista i broja noćenja pratio je i rast prihoda – u 2018. za 8,59 odsto više nego u 2017, a u prvom kvartalu ove godine prihod je povećan za 7,9 odsto u odnosu na rekordnu 2018. godinu kada je Crna Gora prvi put premašila milijardu eura prihoda od turizma.

48079813686f0f530cdd6o

U Izvještaju je konstatovano da poseban kvalitet predstavljaju činjenice da turističke sezone iz godine u godinu počinju ranije i traju duže.

"Značajan rast broja turista u kolektivnom smještaju ostvaren je sa tržišta Njemačke (broj dolazaka za prva četiri mjeseci veći je pet puta u odnosu na isti period prošle godine), duplo veći promet evidentiran je sa tržišta Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva (uvećanje za 32,25 odsto), Francuske (uvećanje za 11,23 odsto) i Poljske (uvećanje za 10,24 odsto)", saopšteno je.

Konstatovao je da su ovako dobri turistički trendovi, rezultat prije svega poboljšanja kvaliteta smještajnih kapaciteta i razvoja novih turističkih sadržaja i ponude.

"Samo u mandatu ove Vlade otvoreno je oko 70 hotela uglavnom kategorije 4 i 5 zvjezdica, samo u prošloj godini podržano oko 30 projekata vezanih za razvoj proizvoda. Unaprijeđena je avio dostupnost i realizovane brojne aktivnosti na promociji turističke ponude od strane Nacionalne turističke organizacije i Ministarstva održivog razvoja u turizma", navode iz Vlade.

Predsjednik Savjeta Duško Marković konstatovao je da je impresivan rast turizma kao vodeće privredne grane i po obimu i po finansijskim efektima ponovo pozicionirao Crnu Goru kao vrhunsku turističku destinaciju što je rezultat za pohvalu ne samo Vlade već cjelokupne turističke privrede i svih aktera uključenih u crnogorski turizam.

I pored značajnog unapređenja koji je evidentan iz godine u godine, Savjet je ukazao na ograničenja koja postoje kada su u pitanju povremeni zastoji i gužve u saobraćaju, propusnost graničnih prelaza, izvođenje građevinskih radova tokom sezone, poboljšanje komunalne uređenosti.

Konstatovani je da je ograničenja neophodno rješavati kroz dodatnu koordinaciju državnih organa nadležnih za ova pitanja i institucija na lokalnom nivou.

Takođe, Savjet je istakao potrebu na dodatnom angažovanju kada je u pitanju zapošljavanje stranaca i definisanje sistemskih rješenja u vezi sa obrazovanjem i usavršavanjem nedostajućih kadrova u sektoru turizma. U

"cilju efikasnog praćenja odvijanja turističke sezone i preduzimanja mjera za prevazilaženje izazova, posebno tokom predstojećeg špica turističke sezone, Savjet je formirao Koordinaciono tijelo za praćenje sezone na čijem je čelu ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović", navodi se u saopštenju Vladine službe za odnose s javnošću.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.