Uvedena hemijska kastracija u Alabami za osuđene pedofile
Ilustracija

Uvedena hemijska kastracija u Alabami za osuđene pedofile

Osuđeni pedofili moraće da piju ljekove koji smanjuju seksualni nagon mjesec dana prije nego što ih puste iz zatvora na uslovnu slobodu.

Pojedini osuđeni pedofili u američkoj državi Alabama biće hemijski kastrirani, barem privremeno. 

Oni koji su proglašeni krivim za seksualno zlostavljanje djece mlađe od 13 godina moraće da počnu da piju ljekove koji smanjuju seksualni nagon mjesec dana prije nego što izađu iz zatvora na uslovnu slobodu. 

Sud će odlučiti kada hemijska kastracija više nije potrebna. 

Ovakav zakon postoji u sedam država, uključujući Luizijanu i Floridu. 

Osuđeni pedofili moraće sami da plate ljekove. 

"Korak smo bliže zaštiti djece u Alabami", rekla je guvernerka Alabame Kej Ajvi, koja je potpisala zakon u ponedjeljak.

Zakon je predložio republikanac Stiv Herst, koji je rekao da ga je dirnuo izvještaj hraniteljske organizacije o malom djetetu koje je bilo žrtva seksualnog zlostavljanja. 

"Nije jasno da li to ima bilo kakav efekat i da li je medicinski dokazano, rekao je za AL.com Renda Maršal, izvršni direktor organizacije Američki savez za građanske slobode. 

"Mislim da je u suprotnosti sa ustavom da država eksperimentiše na ljudima", dodao je on. 

Amerika nije jedina zemlja u kojoj se neki seksualni prestupnici hemijski kastriraju. Indonezija je 2016. godine usvojila zakon kojim se uvode hemijska kastracija i pogubljenje za osuđene pedofile. 

Južna Koreja u julu 2011. godine usvojila zakon o hemijskoj kastraciji, piše BBC.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.