Potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva kulture CG i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije
Bogdanović i Ingušio, foto: Ministarstvo kulture

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva kulture CG i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije

Memorandum o razumijevanju između Ministarstva kulture Crne Gore i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR) potpisan je danas u Rimu.

Dokument su potpisali ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović i predsjednik CNR Masimo Ingušio.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, dokumentom je, uz ostalo, predviđeno kako će dvije strane godišnje podržavati do četiri zajednička istraživačka projekta iz oblasti konzervacije, restauracije, kao i radionica i obuka iz oblasti kulturne baštine, uz učešće eksperata iz obije države.

Svaki od projekata biće finansiran sredstvima dvaju institucija, a danas potpisani memorandum biće na snazi do kraja 2022. godine.

Nakon potpisivanja dokumenta, Bogdanović kazao je kako su Ministarstvo kulture i CNR danas samo formalizovali saradnju koja je počela u proteklom periodu i koja je rezultat posjete CNR-u krajem januara ove godine.

"Kroz zajedničku realizaciju projekata, uz korišćenje savremenih tehnologija i virtuelne rekonstrukcije, doprinijeli smo valorizaciji arheološkog lokaliteta Duklja. Saradnja sa CNR-om ostvarena je i prilikom valorizacije Starog grada Bara i srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika stećaka, koji su upisani na UNESCO Listu svjetske baštine, a tretirana su i kulturna dobra sa područija Cetinja i Virpazara" istakao je on.

Projekti koji će biti podržavani na bazi Memoranduma o saradnji, kako je Bogdanović pojasnio, biće birani putem javnog poziva. 

"Cijeneći da će projekti biti odabrani na javnom pozivu namijenjenom istraživačima iz Crne Gore i Italije, uvjeren sam da će stručna javnost obije države prepoznati značaj saradnje u oblasti kulturne baštine, što će svakako doprinijeti poboljšanju stanja kulturnih dobara, ali i bližem umrežavanju istraživača" - zaključio je Ministar.

Ingušio je istakao kako postoje velike mogućnosti produbljivanja saradnje u oblastima kulture i nauke u okviru Berlinskog procesa, podsjećajući kako je Italija iskazala spremnost da u Trstu bude sjedište Fonda za zapadni Balkan.

"Cilj tog Fonda bio bi pružanje podrške naučnicima i istraživačima u razmjeni iskustava i bližem povezivanju sa kolegama iz zemalja Evropske unije, kao i jačanje saradnje u oblasti zaštite i valorizacije kulturne baštine", rekao je Ingušio.

On je naglasio kako postoji i mogućnost saradnje i razmjene iskustava crnogorskih i italijanskih stručnjaka, uz ostalo i putem povezivanja sa tehnološkim parkovima u Bariju i Lećeu.
Tokom današnjeg potpisivanja dokumenta u Rimu, više riječi bilo je i o drugim poljima saradnje Ministarstva kulture i CNR-a. U tom kontekstu, posebno je govoreno o Twinning programu, koji podrazumijeva razmjenu kadrova i povremeni boravak na terenima CNR (u Italiji i drugim državama) i u Crnoj Gori, uz mogućnost organizovana ljetnjih stručnih škola.

Naglašeno je i kako bi saradnja dvije institucije mogla biti od koristi u pogledu sanacije bedema u Kotoru, s obzirom na veliko iskustvo CNR-a u laserskom monitoringu statičke stabilnosti objekata.

S tim u vezi, Bogdanović predložio je uspostavljanje saradnje CNR-a sa Opštinom Kotor, kao i još jedno od polja saradnje identifikovan je monitoring kulturne baštine.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.