Brajović i Zaev

Brajović sa Zaevom

"Spremni smo da svoja iskustva podijelimo sa Sjevernom Makedonijom"

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, tokom razgovora je konstatovano da je i današnji susret dokaz intenzivnog političkog dijaloga na najvišem nivou između dvije zemlje, čije prijateljske odnose karakteriše partnerska saradnja koju dodatno treba ojačati, posebno u oblasti ekonomije.

Izraženo je, takođe, obostrano zadovoljstvo i konstatovano je da će potpisani sporazumi dati novi zamajac saradnji u oblastima od zajedničkog interesa.

Brajović je čestitao Zaevu na političkoj hrabrosti i odgovornosti koju su Sjeverna Makedonija i on lično pokazali u rješavanju otvorenih pitanja u regionu. Istakao je da će Crna Gora pružiti punu podršku evroatlantskoj i evropskoj integraciji Sjeverne Makedonije.

"Spremni smo da svoja iskustva iz integracionih procesa podijelimo sa Sjevernom Makedonijom. Drago nam je da je NATO, nakon prijema Crne Gore, nastavio politiku otvorenih vrata i pokazao da svi oni koji dijele vrijednosti Alijanse u njoj imaju partnera. Dodatno me raduje činjenica da je Crna Gora, prvi put od pristupanja, bila u prilici da ratifikacijom pristupnog Protokola Sjeverne Makedonije NATO-u pruži svoj doprinos jačanju stabilnost našeg regiona. Vjerujem da će Sjeverna Makedonija uskoro otvoriti pregovore sa EU i time intenzivirati rad na svojoj evropskoj budućnosti "– kazao je Brajović. 

Zaev se zahvalio Brajoviću što je Crna Gora bila jedna od prvih država koja je ratifikovala Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u.

Istakao je da nije teško ići naprijed kada se imaju iskreni prijatelji koji pokazuju put koji treba slijediti, kako bi se budućim generacijama obezbijedila stabilnost i trajni mir.

Zaev je kazao da je Crna Gora primjer u regionu kako treba voditi pregovore sa Evropskom unijom i Sjeverna Makedonija je spremna da uči iz njenog iskustva.

Brajović je čestitao Zaevu na pobjedi kandidata vladajuće koalicije Steva Pendarovskog na predsjedničkim izborima i na činjenici da su sami izbori prošli u skladu sa najvišim demokratskim standardima.

Zajednički je zaključeno da postojeća odlična parlamentarna saradnja između Skupštine Crne Gore i Sobranja Sjeverne Makedonije podsticajno djeluje na razvoj sveukupnih odnosa između dvije zemlje.

Sastanku su prisustvovali članovi Grupe prijateljstva sa Sobranjem Sjeverne Makedonije Maja Bakrač i Bogdan Fatić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.