Vlada odlučila: Otvaraju konzulate u Viljnusu, Gnjilanu i Hrakovu
Foto: Ilustracija

Na današnjoj sjednici

Vlada odlučila: Otvaraju konzulate u Viljnusu, Gnjilanu i Hrakovu

Vlada Crne Gore je na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković donijela Uredbu o viznom režimu. Novom Uredbom uvedene su novine u dijelu spiska zemalja, sa čijom važećom vizom ili dozvolom boravka u njima, državljani trećih zemalja mogu boraviti bez vize u Crnoj Gori do 30 dana, dodate su nove zemlje.

Kako je saošteno iz Vlade, konstatovano je da Crna Gora, kao prepoznata turistička destinacija, treba da olakša dolazak što većeg broja stranih turista i potencijalnih investitora te da će se dopunom Uredbe, podstaći dolazak većeg broja stranih državljana.

Imajući u vidu da se radi o zemljama koje, prilikom izdavanja vize ili dozvole za boravak strancima, preduzimaju posebne mjere provjera, ovom odredbom obuhvaćene su i Državna zajednice Australije, Japan, Kanada, Novi Zeland, kao i tri zemlje Evropske unije koje nisu članice Šengenskog sporazuma – Republika Hrvatska, Republika Bugarska i Rumunija.

Takođe, prepoznata je potreba da se nosiocima važećih putnih isprava sa validnom APEC poslovnom putnom karticom omogući ulazak u Crnu Goru i dozvoli boravak do 30 dana, bez vize, s obzirom na to da su procedura i uslovi za dobijanje APEC poslovne putne kartice u skladu sa savremenim bezbjednosnim kriterijumima.

"U cilju inteziviranja saradnje, naročito u oblasti ekonomije, turizma i kulture i unapređenja prijateljskih odnosa, Vlada je donijela odluke o otvaranju konzulata Crne Gore u: Viljnusu – Republika Litvanija, Gnjilanu – Republika Kosovo i Hrakovu – Ukrajina, na čelu sa počasnim konzulima", navodi se u saopštenju Vlade.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.