Rusiji vraćeno pravo glasa u Savjetu Evrope

Usvojena deklaracija

Rusiji vraćeno pravo glasa u Savjetu Evrope

Savjet Evrope, glavna evropska organizacija za zaštitu ljudskih prava, usvojio je deklaraciju kojom je Rusiji vraćeno pravo glasa oduzeto nakon pripajanja Krima 2014. godine.

Šefovi diplomatija 47 članica Savjeta Evrope velikom većinom su glasali za deklaraciju u kojoj se navodi da svi članovi treba da "imaju pravo učešća" u glavnom organima SE "na jednakoj osnovi", što znači da je Rusiji pravo glasa vraćeno.

Savjet Evrope, sa sjedištem u francuskom Strazburu, suspendovao je Rusiji pravo glasa posle ruskog pripajanja Krima 2014. godine, što je čin koji Ukrajina i gotovo cio svijet smatraju nelegalnim. Rusija, članica SE od 1996. godine, tada je prestala da plaća članarinu.

Visoki ruski zvaničnici su prijetili istupanjem iz SE. To bi značilo da bi ruski građani izgubili pristup Evropskom sudu za ljudska prava, važnom oruđu za one koji nemaju vjere u ruske sudove.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je pozdravio današnju odluku SE i naveo da će se Rusija nadalje pridržavati svojih obaveza. On je rekao da Rusija cijeni "pozitivni doprinos" Savjeta Evrope u rješavanju humanitarnih pitanja kao i u poboljšanju ruskog pravosuđa. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je novinarima rekao da je Rusija voljna da sarađuje sa SE dok god ima "jednak glas" u mehanizmima donošenja odluka.

Današnje glasanje bi moglo biti prvi veći korak SE ka ukidanju ograničenja i sankcija nametnutih Rusiji posle pripajanja Krima i podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine. Takođe, potez može biti gledan i kao znak sve jasnijeg shvatanja u Evropi, a posebno Francuskoj i Njemačkoj, da je približavanje Rusiji možda bolji način za rješavanje krize u Ukrajini i drugih problema.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.