Odluka  u „pet do 12“ , Ministarstvo prosvjete hitno da reaguje

Omogućiti studentima da ispite polažu u zakaznim predrokovima

Odluka u „pet do 12“ , Ministarstvo prosvjete hitno da reaguje

Mladi Demokratske Crne Gore najoštrije su osudili stav Univerziteta Crne Gore kojim se bezobzirno u „pet do 12“ donosi odluka kojom se uskraćuje studentima mogućnost polaganja ispita prije redovnog roka odnosno u predroku, što velikom broju visokoškolaca, koji su planirali da tokom ljeta rade u inostranstvu predstavlja ogroman i nerješiv problem.

"Pozivamo Ministarstvo prosvjete da hitno reaguje  kako bi se odmah omogućilo svim studentima, da kao što su to činili tokom ranijih godina, svoje ispite polažu u zakazanim predrokovima. Ova,  ishitrena odluka, pravi studentima očigledan problem kod poslodavaca jer je većina ugovorom obavezana da svoje  poslove započne već početkom juna mjeseca, a jasno je da do tada u redovnom roku oni ne mogu završiti svoje ispitne obaveze. Problem nastaje i kod ambasada a u vezi sa dobijanjem viza, s obzirom na jasan uslov studentima koji glasi da do 30. maja moraju položiti sve ispite, što redovnim rokovima, a bez mogućnosti učestvovanja u predroku, definitivno nije moguće ispoštovati.", navele su Demokrate.

U toj partiji smatraju da ova vlast treba i mora da se konačno zapita čije to djelovanje tjera na hiljade studenata da svake godine idu „trbuhom za kruhom“ po bijelom svijetu.

"Mnogi studenti, da bi platili školarinu, za sljedeću godinu, kiriju za stan odnosno dom, moraju da se odluče na ovakav potez. Oni ne idu u inostranstvo da bi uživali, već prevashodno da bi radili i zarađivali,  obezbjeđivali novac za školovanje i egzistenciju  koju u našoj zemlji nemaju i ne mogu obezbijediti. Oni nemaju priliku odnosno oni nijesu djeca vrhuške ove vlasti pa da svoju platu obezbjeđuju radom u Centralnoj banci, Vladi ili Ministarstvima", ističu Demokrate.

Smatraju da je ova odluka, nekorektna i nedopustiva, donijeta neblagovremeno, 10 dana pred put, čime je, ocjenjuju, Univerzitet još jednom pokazao da djeluje potpuno otuđeno u odnosu na sopstvene studente i pokazao totalno nerazumjevanje za njihove osnovne, a u ovom slučaju, istovremeno, životne i studentske probleme.

"Ovom prilikom pozivamo i profesore, da stanu na stranu studenata i da dižući glas protiv ovakve odluke zaštite studente i osnovna studentska prava.", zaključile su Demokrate.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.