Nacionalni parkovi i NVO Green Home potpisali sporazum o saradnji
Klica i Kovačević

Usklađivanje aktivnosti i blagovremenu razmjenu informacija

Nacionalni parkovi i NVO Green Home potpisali sporazum o saradnji

Direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Elvir Klica i direktorica Nevladine organizacije Green Home Nataša Kovačević potpisali su Sporazum o saradnji, danas u Upravi JPNPCG, u Podgorici.

Potpisnici Sporazuma su saglasni da međusobnu saradnju u cilju zaštite, unapređenja i održivog upravljanja nacionalnim parkovima Crne Gore realizuju na principu partnerstva.

„Ovim sporazumom iskazana je želja da se saradnja JPNPCG i Green Home-a realizuje kroz usklađivanje aktivnosti i blagovremenu razmjenu informacija o programima koji se tiču zaštite biodiverziteta i vrednovanja prirodnih resursa, što će dovesti do konkretnije saradnje državnog i NVO sektora. Istovremeno ovakav sporazum predstavlja primjer dobre prakse za buduću saradnju drugih institucija i NVO organizacija u cilju ostvarivanja javnog interesa kada je u pitanju zaštita životne sredine,“ saopštio je Elvir Klica.

S tim u vezi, direktorica NVO Nataša Kovačević je podsjetila da Green Home i Nacionalni parkovi Crne Gore sarađuju na brojnim pitanjima već dvije decenije „smatrajući da je u svijetlu uspješnog zatvaranja Pregovaračkog poglavlja 27 potrebno uvezati sve društvene aktere koji se bave zaštitom prirode da u ovoj konkretnoj podoblasti, udružimo i fokusiramo snage u cilju implementacije evropskih pravnih tekovina.“

„Pred nama je izazov uspostavljanja ekološke mreže Natura 2000, sprovođenje upravljanja i obezbjeđivanje finansija za odabrana područja, u kojima se garantuje ne samo zaštita biodiverziteta, nego i prihodovanje lokalnim zajednicama od aktivnosti poput turizma, poljoprivrede, nadoknada za ograničenu upotrebu dobara i drugog”, naglasila je direktorica NVO Green Home.

Potpisnici Sporazuma su istakli da im je želja da konkretnim aktivnostima u područjima visoke biodiverzitetske vrijednosti i turističkog potencijala pokrenu akcije revitalizacije prirodnih odlika.

"Zbog čega smo za početak odabrali rijeku Taru, kao međunarodno prepoznatljivi simbol čistih voda, divljeg okruženja i jednog od najljepših kanjona Evrope, koja spaja dva nacionalna parka i baštini svjetske prirodne vrijednosti upisane na listu UNESCO", zaključili su potpisnici Sporazuma.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.