Cilj SAD, EU prosperitetan i miran region, Rusije nesređeno stanje
Metju Palmer

Palmer za RSE

Cilj SAD, EU prosperitetan i miran region, Rusije nesređeno stanje

Cilj SAD, EU i zemalja regiona je isti - napredak, dok s druge strane ruskom uticaju više odgovara korupcija i nesređeno stanje, izjavio Metju Palmer.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa ocijenio i da je vrijeme da na Zapadnom Balkanu lideri shvate svoju ulogu i zemlje povedu ka prosperitetu - EU i NATO-u.

Prema njegovim riječima, politika SAD i EU o Zapadnom Balkanu je jedinstvena, a to je, kako kaže, “da zajednički pomognemo državama Zapadnog Balkana da uspješno sprovedu ključni set reformi i promjena koje će im pomoći na putu ka evroatlantskim integracijama što, naravno, podrazumijeva učlanjivanje u neke od ključnih institucija, kako EU, tako i NATO-a”.

"Naša (SAD) ali i vizija EU je ista i vrlo jednostavna – prosperitetan i miran region koji je u miru kako sa sobom, tako i sa svojim susjedima, region koji čini dobar sastavni dio Evrope”, kazao je Palmer.

Dodaje i da misli da se vizija SAD-a i EU za ovaj region razlikuje od vizije Rusije.

“Mi želimo da vidimo region koji funkcioniše po pravilima, načelima, koji funkcioniše u skladu sa institucijama i transparentno. Rusija, s druge strane, možda bi više voljela da vidi region koji je podijeljen, frakcionisan, u kojem vladaju tenzije”, kaže dalje Palmer.

“Na svu sreću, vizija koju dijele SAD i Evropska unija je ista kao i vizija samih zemalja Zapadnog Balkana, koje žele uspjeh i put naprijed. Ali, Rusi će, naravno, nastaviti sa svojim djelovanjem kao i do sada i sa svojim negativnim uticajem, što smo imali priliku da vidimo kada se radi o Prespanskom sporazumu”, dodaje je Palmer a kao primjer negativnog ruskog uticaja naveo je i Crnu Goru.

“Kako bismo bili sigurni da se zemlje Zapadnog Balkana zaista mogu same oduprijeti ovom malignom uticaju koji dolazi izvana, moramo osigurati da su njihove institucije funkcionalne, da su odgovorne, da su transparentne i da se njima upravlja na dobar način. A SAD su ovome posvećene i mi zaista u ispunjenju ovog cilja blisko sarađujemo sa svim vladama i institucijama na Zapadnom Balkanu”, zaključio je Palmer.

RSE

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.