Do kraja godine za djevojčice vakcina protiv raka grlića materice
Ilustracija

Nove tehnologije u zdravstvu

Do kraja godine za djevojčice vakcina protiv raka grlića materice

Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja uvešće do kraja ove godine HPV vakcinu protiv humanog papiloma virusa, koji izaziva rak grlića materice, nakon što je Nacionalno savjetodavno tijelo za imunizacije dalo preporuke da je to jedna od najboljih i najučnikovitijih opcija kada se radi o uvođenju novih tehnologija u zdravstvu.

Pomoćnik direktora i epidemiolog Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je u razgovoru za Dan da je uvođenje HPV vakcine jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja kada se radi o novim tehnologijama za unapređenje zdravlja građana i uvođenju novih ljekova tokom ove godine.

“Ostao je čitav niz pitanja na koja treba dati odgovor kada se radi o uvođenju HPV-a. Konkretno se radi o uzrastu kada će biti primijenjivana, modalitetu na koji način će se davati, da li kod izabranog doktora, pedijatra ili u nekom drugim ustanovama. Još nijesmo precizno definisali kada će se davati djeci između devet i 13 godina. U svakom slučaju, prije stupanja u seksualne odnose. Zbog načina širenja humanog papiloma virusa postoji čitav niz startegija za prevenciju, HPV vakcina je samo jedna od karika u lancu. Tu su prvo bezbjedni seksualni odnosi, redovno sprovođenje skrining programa kod žena i vakcina koji zajedno daju najbolje učinke. Humani papiloma virs se ne prenosi respiratorno, niti kapljičnim putem. Mjere koje se preduzimaju kod ove dvije vrste prenošenja su veoma neizvjesne. Zbog toga se prevencija zasniva na obaveznoj vakcinaciji, što je slučaj za vakcinu protiv humanog papiloma virusa, koji je glavni uzročnik raka grlića materice”, ističe Begić.

On objašnjava da HPV sprečava više virusa, među kojima i oboljenje genitalne bradavice, malignitet glasnih žica, grkljana i ždrijela.

“Osim toga, vakcina je veoma učinkovita i kod oboljenja muškog polnog organa, rezistentnog humanog papiloma virusa koji vodi ka karcinomu penisa. Još uvijek je rano govoriti o podacima koliko će zdravstveni sistem koštati uvođenje vakcine, ali ona je u odnosu na posledice koje donosi malignitet definitivno učinkovita i isplativa. Ulaganje u HPV vakcinu biće isplativo jer je zdravlje građana najbitnije. Trenutno imamo oko 110 novootkrivenih karcinoma grlića materice i mnogo očekujemo od ove vakcine. Pod pritiskom smo sa dvije strane, prvo od roditelja koji žele da svoju djecu najbolje zaštite od karcinoma, dok sa druge strane imamo pritisak od stručne javnosti, prije svega ginekologa iz domova zdravlja i Kliničkog centra, koji vide najveći broj opakih bolesti. Traže da uradimo sve naučne dokaze koje bi donosicima odluka da uvedu HPV vakcinu olakšali. Pritisak nijedne vrste nije prijatan, ali je meni lično i Institutu jako važno kada imamo svijest kolega i građana razvijenu na tom nivou da roditelji nose inicijativu. Sproveli smo određena istraživanja koja se odnose i na HPV vakcinu, uz pomoć Zavoda za statistiku Monstata. Mnoge države vakcinišu i seksualno aktivnu populaciju, s tim što je učinkovitost vakcine tada mala”, navodi Begić.

Begić napominje da je, osim svih medicinskih načina, važno da građani promijene svijest i način života kako bi se smanjio broj oboljelih.

“Ove stvari je najteže izmijeniti. Naše navike kao društva su jako loše, u smislu ishrane, fizičke neaktivnosti, svakodnevnog konuzimiranja duvana i alkoholnih pića. Zbog svega ovoga, raduje nas pomak koji je vidljiv. Sa Glavnim gradom planiramo čitav niz startegija za razvoj zdravih stilova života. Moramo građanima učiniti fizičku aktivnost lako dostupnom. Primjera radi, gradska uprava Londona subvencionira radnike koji dolaze biciklom na posao. Moramo mijenjati navike i način života. Nešto slično je radila i Podgorica obezbjeđivanjem novca za bicikla, a tu praksu moramo da nastavimo”, poručio je Begić.

Imunizacija neće biti skupa sa dva proizvođača

Begić ističe da će od naredne godine vakcina HPV biti jeftinija jer će je proizvoditi još jedna farmaceutska kompanija. On je kazao da su poznate cijene vakcine koje su isporučivane zemljama regiona i ne očekuju da budu skupe za Crnu Goru. Prema njegovim riječima, početna cijena vakcine bila je 300 eura, a sada je znatno niža.

“Djevojke koje prime vakcinu danas imaju zaštitna antitijela sedam godina nakon vakcinacije”, kaže dr Begić.

On navodi da u Crnoj Gori godinama unazad nema slučajeva ozbiljnih zaraznih bolesti te da se samim tim zaboravilo koliko su takve bolesti opasne.

“Mladi roditelji nijesu mogli da osjete razarajuću moć oboljenja na sopstvenoj koži. Samim tim zaboravili su koliko su zarazne bolesti opasne i koliko su vakcine bitne i konstantno ih treba edukovati i pričati o vakcinama. Generalno, treba pričati o modernoj medicini, medicini zasnovanoj na dokazima jer je to jedini pravi način na koji se može zaštititi i unaprijediti zdravlje stanovništva”, rekao je Begić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.