Tači pred Samit u Berlinu: Ne očekujem da će doći do pregovora između Kosova i Srbije na tom sastanku
Hašim Tači

Tači pred Samit u Berlinu: Ne očekujem da će doći do pregovora između Kosova i Srbije na tom sastanku

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je pred polazak na Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu da ne očekuje da će doći do pregovora između Kosova i Srbije na tom sastanku, ponovivši da je protiv razmjene teritorija kao rješenja za odnose između dvije zemlje,

Tači je na konferenciji za novinare na Međunarodnom aerodromu “Adem Jašari” u Prištini istakao da će sjutrašnji sastanak u Berlinu biti posvećen aktuelnim dešavanjima na Balkanu, kao i na Kosovu.

On je kazao da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viza i da se nada da će njemačka kancelareka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron, kao organizatori Samita, biti jasni po pitanju podrške liberalizaciji viza za Kosovo, jer bi u suprotnom "to bilo veliko razočarenje za građane Kosova". 

Kosovski predsjednik je poručio da je Kosovo spremno da nastavi dijalog sa Srbijom na postizanju sveobuhvatnog sporazuma koji otvara put dobrom susjedstvu i recipročnom priznanju. 

“Kosovo neće dozvoliti uslovljavanje dijaloga od strane Srbije. Očekujem i da se od strane organizatora Samita osudi genocid koji je Srbija počinila na Kosovu”, kazao je Tači, dodavši da je pozicija Kosova, kao nezavisne i sueverene države, ustavna i zakonita. 

“Ne očekujem da se dogodi dijalog ili pregovori između Kosova i Srbije, ali ja nastavljam da ponavljam moju snažnu poziciju da bi bilo od interesa da se podrži interes Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe da se pripoje teritoriji Kosova, čime bi se ispravile istorijske nepravde. Istovremeno sam protiv razmjene teritorija, a nećemo dozvoliti ni nikakav dvostruki suverenitet, niti model 'dvie Njemačke', niti model Republike Srpske, niti nikakvu vrstu zajednice, jer sve je prevaziđeno”, naveo je Tači. 

Istakao je da očekuje da Merkel i Makron od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sjutrašnjem sastanku zatraže priznanje Kosova, kao i priznanje Kosova od pet zemalja EU koje to još uvijek odbijaju da urade. 

Samitu u Berlinu, koji se održava sjutra, prisustvovaće i premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

On je ranije rekao da se nada da neće biti neusklađenih stavova sa Tačijem, tokom Samita u Berlinu.

Učešće na Samitu potvrdili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, a očekuje se da će doći i lideri ostalih zemalja regiona.

Očekuje se da će na Samitu biti razmotrena politička situacija u regionu i napredak u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, saopšteno je danas iz Službe za informisanje crnogorskog predsjednika.

Njemačka i Francuska su pokretači berlinskog procesa, koji je počeo 2014. godine. Cilj procesa je stabilizacija i poboljšanje političkih i ekonomskih odnosa zemalja Zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Na sjutrašnjem sastanku u Berlinu će učestvovati predsjednici vlada Hrvatske i Slovenije te predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker i potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica EU za inostrane poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.